вівторок, 17 вересня 2013 12:46

Гогольfest експериментує на музичних сценах - від класичного оркестру до року та похоронних маршів
8

Фото: Фото: Вікторія Хоменко

Сьогодні на один день до Києва приїхали виконавці "Кoktebel Jazz Festival". Кількагодинний музичний марафон вони влаштують на фестивалі сучасного мистецтва Гогольfest.

Це будуть концерти двох хедлайнерів джазового фестивалю - британців Red Snapper та італійців Montefiori Cocktail. Також у програмі - перформанс Курта Лоренса "Світлове піаніно". За допомогою світла, клавіш та педалей генеруватимуть під музику динамічні графічні малюнки.

Як мінімум три музичні сцени діють на Гогольfestі - академічна, вільна музична та експериментальна від LabCombinat.

На вихідних у Києві на фестивалі відіграли The Dead Brothers. Швейцарський гурт дуже часто називають "похоронним оркестром". Це божевільна команда з п'яти чоловік. Музиканти пропагують іронічне ставлення до смерті заради святкування життя. Грають суміш з кантрі, блюзу та балкан-біту на гітарі, банджо, акордеоні, скрипці та трубі.

The Dead Brothers виникли в 1998 році в Женеві і заснували там цілу нову музичну епоху, змішуючи циганську музику з блюзом, рок-н-ролом і "кримінальним" джазом.

Центральною подією академічної музики був проект "Едуард Атєм'єв: Цивілізація". Державний академічний естрадно-симфонічний оркестр України та Академічний хор ім. Платона Майбороди Національної радіокомпанії України виконували упродовж двох годин музику російського композитора, творця культових композицій до фільмів "Соляріс" Андрія Тарковського, "Сибірський цирульник" Нікіти Михалкова, "Гомер і Едді" Андрія Кончаловського.

Також у музичній програмі вже відіграли Karbido, Metamorphis та ДахаБраха, російські електронники Mujuice та Ishome.

На кінець тижня фестиваль лишив не менш експериментальні музичні проекти. Так, 19 вересня відбудеться шоу-концерт "Грозовская бенд та Dakh Daughters", під час якого показуватимуть одяг дизайнера Поліни Велер з рекламних банерів. 20 вересня на одній сцені виступатимуть відразу три божевільних проекти - французькі проекти Ganpol und Mit та Eat Rabbit, український гурт Banda Arkan. І звісно фестиваль продовжує експериментувати з жанрами.

21 вересня влаштують літеатурно-музичний перформанс за однойменним оповіданням Юрія Андруховича "Альберт, або найвища форма страти". По суті вистава - це гра слів, інтонацій, жестів у взаємодії з музикантами — контрабасистом Марком Токарем і співачкою Уляною Горбачевською та графікою Анатолія Бєлова. Текст звісно читає літератор Юрій Андрухович. Окремою спецпрограмою фестивалю є "Давня музика в Києві". На одному з концертів соло виконуватиме Ніна Матвієнко - "Краще крізь віки".

Гогольфест триватиме до 22 вересня. Знаходиться арт-простір фестивалю біля станції метро Видубичі.

Зараз ви читаєте новину «Гогольfest експериментує на музичних сценах - від класичного оркестру до року та похоронних маршів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі