субота, 13 квітня 2019 21:45

"Джордж Мартін одним рядком перекреслює все сказане"

Автор: kmbooks.com.ua
  Книжка Джорджа Мартіна "Вогонь і кров" вийшла українською у видавництві "КМ-Букс". Це передісторія циклу романів "Пісня льоду й полум'я"
Книжка Джорджа Мартіна "Вогонь і кров" вийшла українською у видавництві "КМ-Букс". Це передісторія циклу романів "Пісня льоду й полум'я"

Українською видали нову книжку американського письменника Джорджа Реймонда Річарда Мартіна "Вогонь і кров". Це передісторія циклу фентезі-романів "Пісня льоду й полум'я". Твір вийшов у видавництві "КМ-Букс".

"Вогонь і кров" є хронікою початку правління династії Таргарієнів. Опис починається за 300 років до подій "Гри престолів". Центральний персонаж - засновник династії Ейгон Таргарієн. За допомогою драконів завойовує більшу частину континенту Вестерос.

Про новинку Gazeta.ua розповідає перекладачка Наталя Тисовська.

Коли і де відбувається дія книжки? Хто умовний автор і головні герої?

‒ Мартін, як завжди, грається з читачем і приписує трактат "Вогонь і кров" перу архімейстра Гілдейна, який буцімто уклав поважну працю, ґрунтуючись на літописах своїх попередників. Завдяки тому, що першоджерелами виступають не тільки мейстри й септони, а й королівський блазень, Мартінові вдається додати у твір свого специфічного гумору, знайомого його читачам із попередніх творів. Хроніка "Вогонь і кров" присвячена династії Таргарієнів - від Ейгонового Завоювання до сходження на престол Ейгона ІІІ. Тому ключовими особами є самі Таргарієни, передусім - Ейгон Завойовник і його сестри Рейніс і Вісенія, а також їхні нащадки. Дія відбувається переважно у Вестеросі, хоча є згадки і про вільні міста, про Есос і Соторіос.

Які основні акценти у творі? Чому найбільше приділяє уваги Мартін?

‒ У своїй книжці головний акцент Мартін робить на родоводі Таргарієнів. Автор намагається заповнити лакуни основного циклу. Ознайомлює читача з розширеною і поглибленою історією Таргарієнів, бо без цього неможливе і розуміння процесів, які відбуваються у Вестеросі в наші, так би мовити, часи. Скажімо, Мартін пояснює, звідки взялася "доктрина винятковості". Тобто чому для Таргарієнів інцест прийнятний, а для простих вестеросців - ні. Також цікаво простежити, як передається "ген божевілля", що проявляється практично в кожному поколінні Таргарієнів - від Мейгора Лютого й аж до Божевільного Короля і його сина Вісериса.

Як би ви описали жанр твору?

‒ Мартін пише такий собі літопис, намагаючись дотримуватися відповідного стилю. Проте, звісно, частенько збивається на розмовну мову, щоб твір не звучав занадто пафосно. У книжці є все, притаманне літописам: народження і смерті, війни і політична боротьба, а також таємниці, розгадку яких слід шукати в основному циклі. Наприклад, тут з'являється дуже цікава версія, звідки взялися драконові яйця, подаровані на весілля Данерис Таргарієн. Загалом недарма "Вогонь і кров" порівнюють з "Історією занепаду й загибелі Римської імперії" англійського історика XVIII століття Едварда Гіббона.

Що відрізняє "Вогонь і кров" від усіх інших книжок основного циклу Мартіна?

‒ "Вогонь і кров" узагалі не можна порівнювати з іншими книжками циклу. П'ять томів "Пісні льоду й полум'я" - це романи в класичному розумінні слова. "Вогонь і кров" - можна сказати, довідкова література. Покликана відповісти на запитання, які виникають у процесі читання саги, але так і лишаються за лаштунками. Наприклад, у циклі згадується, що єдиною королевою, яка відвідувала Стіну, була добра королева Алісанна. Вони з Джейгейрисом І літали туди на драконах, і саме після відвідин Півночі з'явилися так звані закони королеви Алісанни, про які часто йдеться в основному циклі. У новій книжці подається детальна розповідь про цю подорож. Ось із таких оповідань і складається "Вогонь і кров".

Які найцікавіші особливості побудови твору?

‒ Літопис начебто пише архімейстер Гілдейн, але в своїй роботі він спирається на різноманітні джерела, зокрема плітки й чутки. Тому частенько застерігає читачів: важко сказати, чи можна до кінця вірити тій чи іншій версії певних подій. Створюючи поліфонію, Мартін іноді подає декілька версій однієї й тої самої події, залишаючи читачеві право вирішувати, якій саме версії вірити. Іноді ж він робить іще цікавіше: довго розповідає яку-небудь химерну пригоду, а потім одним рядком перекреслює все сказане, заявляючи, що такого просто не могло бути.

Що за ілюстрації можна знайти на сторінках?

‒ Чорно-білі ілюстрації, якими оформлена книжка, додають їй особливого колориту. Створив їх канадський художник Даг Вітлі. Їх багато, тому завжди можна відірватися на мить від читання й побачити вигаданий світ Вестеросу очима непересічного митця. Якщо комусь важко уявити обладунки вестероських лицарів або палаци й замки лордів, ба навіть Залізний трон, завжди цікаво подивитися, як їх інтерпретував художник.

Які очікування від останнього сезону "Гри престолів"?

‒ Мені, звісно, цікаво, чим закінчиться серіал. Скажімо, напрошується очевидний розвиток сюжету. Оскільки Джон Сноу - син Рейгара Таргарієна, тобто прямий претендент на престол, а ще ж у них із Данерис Таргарієн намічається велике кохання, начебто логічно буде, якщо королем і королевою Вестеросу стануть саме вони. Але в книжках я бачу декілька натяків, які змушують мене думати, що це будуть Тиріон Ланістер і Санса Старк. Побачимо, як воно буде насправді. Крім того, цікаво, чим закінчиться війна з Королем Ночі. У Мартіна ця сюжетна лінія набагато глибша й таємничіша, ніж у серіалі. Можливо навіть, що серіал матиме одну кінцівку, а книжки - зовсім іншу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Закрили бібліотеки і за кілька років зникла свобода слова, віросповідання, пересування"

Восьмий, фінальний сезон серіалу "Гра престолів" стартує 14 квітня на американському телеканалі HBO. Складатиметься із шести епізодів тривалістю від 54 до 80 хвилин.

Зараз ви читаєте новину «"Джордж Мартін одним рядком перекреслює все сказане"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі