середа, 13 вересня 2017 14:25

"Давид" Мікеланджело втричі вищий за звичайну людину

"Давид" Мікеланджело втричі вищий за звичайну людину
Давид. Фото: Вікіпедія

13 вересня 1501 року скульптор епохи Відродження Мікеланджело почав працювати над скульптурею біблійного персонажа Давида.

Роботи зі створення скульптури розпочалися у серпні 1500 року, коли старшина цеху вовнярів, якому належала брила, вирішив передати її Мікеланджело. Брила була складною для обробки через те, що до цього з брилою пробували працювати також Агостіно ді Дуччо та Антоніо Росселіно. За 5 років до дебюту Давида, Мікеланджело вже став знаменитим завдяки скульптурі "Римська П'єта". Але саме завдяки "Давиду" 29-річний художник епохи Відродження став відомий як майстер-скульптор. 4 роки по тому, в 1508-му Мікеланджело почав роботу над своїм найбільшим досягненням у галузі живопису - фресками Сікстинської капели.
Образ Давида був традиційним у Флоренції. Мікеланджело ж вирішив зобразити момент, що передує бою. Давид стоїть із перекинутою через плече пращею, стискаючи у правій руці камінь. Ліва частина фігури напружена, тоді як права дещо розслаблена, як у атлета, готового до дії. Образ Давида містив особливий сенс для флорентійців, тож скульптура Мікеланджело привернула загальну увагу. Колосальна фігура, заввишки 5,17 м, повинна була стояти у соборі, однак комітет громадян ухвалив, що скульптура повинна охороняти головний вхід в будівлю уряду "Палаццо Веккйо".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скульптуру Мікеланджело причепурили за півмільйона євро

1991-го нижня частина статуї була пошкоджена неврівноваженою особою з молотком. Зразки мармуру, отримані ученими через цей інцидент, дозволили визначити місце його видобутку. Виявилось, що цей мармур містить багато мікроскопічних отворів, через що його стан погіршується швидше, порівняно з іншими видами мармуру. Тому з 2003 по 2004 роки було проведено перше велике очищення статуї після 1843 року.

Життєвий шлях Мікеланджело розпочався у 1475 році в невеличкому містечку Капрезе, де працював подестою його батько. Крім Мікеланджело, в родині було ще четверо хлопців. В 13 років Мікеланджело став учнем братів Гірландайо з Флоренції. Навіть копіюючи роботи, юний Буонарроті намагався надати їм особливої, "скульптурної" форми. Справжнім джерелом натхнення для Мікеланджело стала антична скульптура, якою він захоплювався, оскільки античні скульптори зображали сильні, вольові фігури. У 1508 році до Мікеланджело, який був уже відомим у всій Італії, звернувся папа римський Юлій ІІ (Джуліано делла Ровера) з пропозицією розмалювати стелю Сікстинської капели. Сікстинська капела була збудована у 1470-их роках дядьком Юлія, папою Сікстом IV. На початку 1480-х вівтар та бічні стіни були прикрашені фресками з євангельськими сюжетами та сценами з життя Мойсея. Крім скульптури Мойсея, найвідомішими роботами Мікеланджело є: "Вакх"(1496-1497 роки; Музей Барджелло,Флоренція), "П'єта" (Оплакування) (1498-1499 роки; Собор Святого Петра,Ватикан), "Давид" (1501-1504 роки; Академія мистецтв, Флоренція), "Раб, що рве пута" (1513 рік, Лувр, Париж),"Ніч" (1526-1531 роки, Капела Медичі, Флоренція),"Брут" (1538 рік, Музей Барджелло, Флоренція). Помер Мікеланджело Буонарроті 18 лютого 1564 року у Римі на 89-му році життя. Він також побажав, щоб його поховали у Флоренції.

Зараз ви читаєте новину «"Давид" Мікеланджело втричі вищий за звичайну людину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі