середа, 09 серпня 2017 13:18

"Червоний" ламає стереотип про хитрого хохла: письменник про фільм Зази Буадзе

"Червоний" ламає стереотип про хитрого хохла: письменник про фільм Зази Буадзе

Письменник Олександр Гаврош поділився враженнями від допрем'єрного показу "Червоний" Зази Буадзе в Ужгороді. Фільм створений за романом Андрія Кокотюхи і розповідає про повстання в'язнів сталінського концтабору 1947 року під проводом командира УПА Данила Червоного.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Міжнародному фестивалі Параджанова представлятимуть усі жанри сучасного мистецтва

"Стрічка перевертає наше уявлення про ГУЛАГ та його в'язнів. Замість символу поразки в'язні за колючим дротом раптом стають символами перемоги. Українці виступають головною рушійною силою опору, довкола яких гуртуються інші. Режисерові вдалося не тільки відтворити історичне тло, але й зняти фільм, який зачіпає кожного: драматичні колізії, гострий сюжет, динамічність.

В'язні за колючим дротом раптом стають символами перемоги

Він пробуджує в українців причетність до великої боротьби, підіймає почуття національної гідності і гордості, ламає стереотипи "хитрого хохла", чия хата завжди скраю. Після нього виходиш із кінозали зміненим", - написав Гаврош у "Точці зору".

"Український кінематограф входить у загальносвітовий простір, - продовжує Гаврош. - За темами, режисурою, операторськими та акторськими роботами наші кращі стрічки вже не демонструють такого відставання, як 10 років тому. Фільм "Червоний" спокійно можна показувати не тільки у Вільнюсі чи Тбілісі, але й у Варшаві, Будапешті чи Празі. Всюди, де люди на собі відчули залізну п'яту комуністичного тоталітаризму".

Прем'ра фільму "Червоний" відбудеться в Києві 24 серпня. На 10-му конкурсному відборі проектів Держкіно підтримали другий фільм про Данила Червоного, який розкаже його історію до ГУЛАГу.

Зараз ви читаєте новину «"Червоний" ламає стереотип про хитрого хохла: письменник про фільм Зази Буадзе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі