пʼятниця, 17 серпня 2012 14:09

Британські художники покажуть голих нацистів, які мучать один одного

Автор: Фото: art-blog.com.ua
  Нацисти братів Чепменів
Нацисти братів Чепменів

Роботи радикальних британських художників Джейка і Діноса Чепменів, чиї роботи не раз опинялися в центрі скандальних історій, покажуть на виставці "Кінець веселощів", ??яка відкриється в будівлі Головного штабу в Петербурзі в рамках програми "Ермітаж XX/XXI" 5 жовтня.

В експозиції, як розповів її куратор, завідувач сектором сучасного мистецтва Ермітажу Дмитро Озерков, особливу увагу буде приділено історичним паралелям творчості Чепменів і Гойї, а також антифашистській серії британських художників. Над нею брати працюють близько десяти років. Нацисти там постають жалюгідними людьми, чиє зло обертається проти них самих. "Кінець веселощів" - частина цієї серії, зроблена спеціально для показу в Ермітажі, і центральна робота на виставці. Вона представляє із себе укладені в дев'ять вітрин тривимірні колажі з батальними сценами, придивившись до яких, можна виявити, що солдати Вермахту вбивають і мучать один одного, а не супротивників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Демієн Герст подарував свою роботу ресторану

"Сам проект важливий для нас через діалог старого і нового. У Гойї це серія "Біди війни", до речі, не видана за його життя, Чепмени розвивають цю тему виходячи з реалій сьогодення. У Росії та Санкт-Петербурзі найстрашніше було , звичайно ж, під час Другої світової війни, під час блокади. Для нас цей жах багато в чому є визначальним і важливо пам'ятати, що він був, і пам'ятати, що антифашизм важливий для нас як ідеологія, і що ця жорстокість повинна бути замкнена і засунута в музей, у сховищі", - розповів Озерков.

Куратор висловив сподівання, що цей проект буде прийнятий з розумінням і, головне, як антифашистське висловлювання.

Також на виставці будуть показані дві графічні серії Чепменів: одна зроблена на основі гравюр Гойї, інша є авторськими малюнками художників, які продовжують тему "Бід війни", виходячи з реалій 20-21 століть - теракту в США 11 вересня 2001 року, війни в Іраку. Паралельно будуть показані малюнки Гойї із зібрання Ермітажу.

Автор: Фото: art-blog.com.ua
 

Брати Чепмени, нарівні з Демієном Герстом і Трейсі Емін, належать до групи "Молодих британських художників", що утворилася на початку 1990-х . Спочатку їх показав у своїй галереї Чарльз Саатчі, а через п'ять років, в 1997 році, в Королівській академії мистецтв пройшла виставка "Сенсація", що затвердила статус художників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Лондоні представили гральні карти, створені відомими художниками

Експозиція, тим не менше, була розкритикована і в пресі, і глядачами, і мером Нью-Йорка Рудольфом Джуліані, коли її показували в США. Особливе невдоволення викликали складений з відбитків дитячих долоньок портрет дітовбивці Майри Хиндлі Маркуса Харві - в Лондоні на знак протесту його закидали яйцями та залили чорнилом, а Бруклінський музей був позбавлений держпідтримки через виставку загалом та роботу "Діва Марія" Кріса Офілі, в якій як матеріал використовувався гній.

На цьому тлі робота Чепменів "Діяння заради мертвих" - переосмислена і виведена в площину скульптури гравюра Франсиско Гойї з трьома понівеченими солдатами - і скульптура "Зиготна акселерація" були зустрінуті відносно спокійно.

Як правило, брати створюють свої проекти, використовуючи манекени або маленькі фігурки, які певним чином розфарбовуються і складаються в закінчені скульптурні композиції. Або ж вони беруть графіку чи живопис відомих і безіменних авторів й допрацьовують їху своєму дусі. Наприклад, юній панночці з портрета невідомого художника вікторіанської епохи замість рум'янцю домальовують трупну пляму, а благовидний пан у фраку отримує вухами гнома і розрізаний від вуха до вуха рот. Винятком є ??акварелі Гітлера, яким, навпаки, домальовують яскраві квіточки, веселку і сонце.

Зараз ви читаєте новину «Британські художники покажуть голих нацистів, які мучать один одного». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі