пʼятниця, 13 грудня 2013 11:00

Боксер-художник та дід, який вірить у виграний мільйон - найцікавіші фільми "Незалежності" в Києві
11

Короткий термін 12
Валентайн Роад
У світі
День праці
Кревний брат

Сьогодні в Києві стартує Фестиваль Американського кіно "Незалежність". "Незалежне кіно для незалежних глядачів" - під таким девізом об'єднали 9 документалок та 8 художніх фільмів. Більшість з них традиційно — номінанти та переможці фестивалів у Санденсі, Локарно, Берліні та Каннах.

Небраска

Чорно-біла драма про батьків і про життя. Так охарактеризував її Александр Пейн, історію, яка так само смішна і сумна як життя. Батько-алкоголік їде за своїм мільйоном в Небраску невипадково. Його син не вірить, що квиток виграшний, але все одно супроводжує батька, щоб уберегти його від небезпек. Небраска — батьківщина режисера і це роуд-муві можливість вхопитися за речі, які в житті найцінніші.

Брюс Дерн отримав за роль 74-річного старого відлюдника не лише головну нагороду в Каннах. Американські кінокритики назвали його — кращим актором роком.

Комп'ютерні шахи

Це також чорно-біла картина. Але цього разу про вчених, які змусили комп'ютери грати в шахи один з одним. В основі сюжету - шаховий турнір для виробників шахового програмного забезпечення, який відбувся у вихідні у 1980-ті.

У кадрі - і віра в науковий прогрес, і штучний інтелект і світле майбутнє людства. На Санденсі фільм визнали кращим у жанрі про науку і не в останню чергу саме завдяки ностальгічним моментам про змагання між технологією і людським духом.

День праці

Фільм розпочинається з розповіді про розлучену, пригнічену матір-одиначку Адель, яка відправляється купувати одяг зі своїм 13-річним сином Генрі. В магазині бачать великого і кремезного чоловіка, який стікає кров'ю. Пропонують йому притулок у себе вдома. Поранений насправді — злочинець-втікач.

Кожен з персонажів цього фільму має інтригуючу двоїстість. Навіть утікач, незважаючи на його темне минуле, доволі з чуйним характером. І можливо саме це дозволяє цим "змученим" людям знайти один одного в коханні.

42

Фільм розповідає історію бейсболіста Джекі Робінсона. Він став першим афроамериканцем, якого в 1946-му році взяли до бейсбольної команди Вищої Ліги. Власник клубу Бренч Рікі підписав з бейсболістом угоду і назавжди увійшов в історію спорту.

Режисер зосередився у фільмі не стільки на талантах Робінсона, скільки на расовому протистоянні між спортивними оглядачами, вболівальниками і самим гравцями. Зіткнувшись із відвертим расизмом зусібіч, Робінсонові довелося продемонструвати неймовірну відвагу та витривалість не реагуючи на недоброзичливців, адже він знав, що будь-який інцидент може зруйнувати надії Рікі.

Станція "Фрутвейл"

Про реальне вбивство йдеться у драмі "Фрутвейл". Так називається станція, де поліцейський застрелив невинного 22-річного афроамериканця. Сталося це 31 грудн 2008-го року. Режисер реконструює останній день його життя — Оскар мириться з мамою, купує рибу на ринку, обіцяє стати кращим чоловіком і кращим батьком для своєї 4-річної доньки Татіани.

Хоча фільм знятий за стандартною схемою, перемагає в ньому соціальна сентиментальність. Тому стрічка власне і здобула головні призи на Санденсі - від глядачів та журі. Зал буквально ридав на усіх сеансах "Фрутвейла".

Короткий термін 12

Розповідь у фільмі йде від імені Ґрейс, молодої соціальної працівниці притулку для підлітків із групи ризику. Віддана своїй роботі й витривала, Ґрейс чудово дбає про дітей, що перебувають під її опікою, і закохана в свого давнього друга й колегу Мейсона. Усі герої фільму надламані і допомога іншим — це спосіб навчитися заліковувати власні травми.

Режисер Дестін Креттон дуже тонко показує їхні психологічні стани і саме це робить фільм таким природнім і зворушливим.

Повелитель лавини

Герої цієї картини — два тридцятирічних городянина — спостерігач Елвін та брат його дівчини Ленс. На все літо вони наймаються наносити розмітку на шосе у нудному американському містечку, що постраждало від пожеж.

В міру того, як вони занурюються в свою роботу в оточенні чудових краєвидів (пустельних доріг та лісів), вони дізнаються більше, ніж самі того хочуть, одне про одного і про власні вади. Комедійна драма про дружбу спонукає глядача знаходити сенс у всіх своїх мріях.

У світі

Фільм про невизнаного тренера з вокалу, якій тільки-но вдається досягти успіху в немилосердному світі озвучки кінотрейлерів. І тут вона потрапляє в змагання з визнаним метром індустрії – власним батьком. Це аж ніяк не лірична комедія. Насправді це доволі самоіронічна комедія про конфлікти між батьками та дітьми.

Кревний брат

Не менш сентиментальний і "Кревний брат" з документальної програми кіно. Інтимний портрет волонтера, який подорожує Індією, теж призер багатьох фестивалів. У ньому герой пізнає і дружбу, і любов, і допомогу, якої потребують віл-інфіковані сироти.

Рокі Браат залишає своє життя, друзів і кар'єру в Піттсбурзі (Пенсильванія) і оселяється разом із цими дітьми. Стів Гувер, його найкращий друг і кінорежисер, був збентежений і заінтригований цим рішучим учинком. Намагаючись збагнути, що примусило Рокі відмовитися від усіх джерел стабільності в житті, Гувер вирішує простежити його історію і їде слідом за ним до Індії.

Blood Brother Trailer from Blood Brother on Vimeo.

Прийняті за незнайомців

Фільм про популярний рок-гурт The National зняв рідний брат соліста. У 2010 році він приєднався до їхньої гастрольної команди.

Це аж ніяк не фільм-обожнювання гурту. Режисер вимальовує доволі ексцентричний її портрет. Фільм, що його зрештою створює Том, – це дотепний і проникливий погляд на двох дуже різних братів. Вони сваряться і люблять зовсім різну музику.

Валентайн Роад

12 лютого 2008 року в Окснарді, штат Каліфорнія, учень восьмого класу Брендон Макінерні двічі вистрелив у потилицю своєму однокласникові Леррі Кінґу. Коли через два дні Леррі помер, його вбивство шокувало націю.

Обоє зростали у неблагополучних сім'ях і обоє прагнули бути потрібними. Документалка намагається розповісти загальнолюдську історію двох жертв: убитого і вбивці.

Серденько і боксер

Цю документальну роботу сміливо можна назвати рефлексією про кохання, пожертву та творчий дух. Це і подвійний портрет шлюбу двох бруклінських художників — маляра-боксера Ушіо Шіногари та художниці Норіко Шіногари. Після сорока років шлюбу вони до сих пір працюють пліч-о-пліч.

Зворушливо піклуються один про одного, а також як і раніше надзвичайні уважні до того, що створюють разом.

Документальні стрічки демонструватимуть безкоштовно в залі "Сінематика" кінотеатру "Київ". З розкладом програми художніх фільмів можна ознайомитися на сайті кінотеатру. Фестиваль триває до 19 грудня.

Зараз ви читаєте новину «Боксер-художник та дід, який вірить у виграний мільйон - найцікавіші фільми "Незалежності" в Києві ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі