субота, 29 травня 2021 00:45

10 найцікавіших фільмів, які покажуть на ювілейному кінофестивалі "Молодість"

10 найцікавіших фільмів, які покажуть на ювілейному кінофестивалі "Молодість"
Румунська акторка Катя Паскаріу у фільмі "Невдалий трах, або Шалене порно" грає вчительку історії, чиє інтимне відео виклали в мережу. Колеги та батьки учнів звинувачують педагога в непорядній поведінці. Хочуть відсторонити від роботи. Стрічку покажуть на кінофестивалі "Молодість". Фото: facebook.com

50-й ювілейний Київський міжнародний кінофестиваль "Молодість" розпочинається сьогодні, 29 травня. Проходить у змішаному форматі - офлайн та онлайн.

Пропонуємо десятку цікавих фільмів, на які варто звернути увагу.

"Невдалий трах, або Шалене порно" - реж. Раду Жуде, Румунія, Люксембург, Чехія, Хорватія

Репутація шкільної вчительки Емі опиняється під загрозою після того, як особисте відео сексуального змісту потрапляє в інтернет. Змушена зустрітися з батьками, які вимагають її звільнення.

Стрічка-лауреат "Золотого ведмедя" 71-го Берлінського кінофестивалю.

"Чорна комедія висміює консервативність, дикість, ретроградність суспільства. Досі засилля комуністичних ідей в сучасній Румунії. Кіно багатослівне і критичне, серйозне й комічне водночас. Саме так треба говорити про складні речі у важкі часи. Без лицемірної політкоректності.

Фільм розбитий на три частини. У першій героїня йде Бухарестом. Нагадує Київ, якщо поміняти мову вивісок на магазинах. Другий розділ складається з хроніки – переважно часів соціалізму. Дає бекграунд, пояснює основні явища теперішньої румунської реальності. Третя частина - висновок із перших двох. Героїня опиняється під вогнем своїх колег. Персонажі смішні недолугістю, коли всерйоз обговорюють, як посміла жінка зафільмувати свій секс", - каже кінокритик Ярослав Підгора-Гвяздовський.

"Природне світло" - реж. Денеш Надь, Угорщина, Латвія, Франція, Німеччина

1943 рік. Іштван є частиною спеціального угорського підрозділу, який вистежує партизанські загони в російських лісах. Дорогою до віддаленого села група потрапляє під ворожий обстріл, під час якого гине їхній командир. Іштван як наступний за званням має взяти керування на себе.

Картина отримала "Срібного ведмедя" 71-го Берлінале за найкращу режисуру.

"Цікаво спостерігати, як нове покоління угорського кінематографа рефлексує щодо ролі своєї країни у Другій світовій. Режисер не романтизує війну, не розповідає нам про високі цінності, за які воюють солдати. Перед нами постає тяжкий солдатський побут, жахіття вибору та головне бажання кожного - вижити або хоч би зі спокоєм вмерти. Робота з фактурою, деталями, вміння витримати напругу та вибудувати драматургію морального вибору заслуговують визнання", - говорить режисер Наріман Алієв.

"Моя маленька сестричка" - реж. Стефані Шуа, Вероніка Реймонд, Швейцарія

Ліза покинула свої амбіції драматургині в Берліні та переїхала до Швейцарії з чоловіком і дітьми. Коли її брат-близнюк Свен - зірковий актор у берлінському театрі Шаубюне - захворіває на лейкемію, жінка повертається до столиці Німеччини.

Учасник основного конкурсу 70-го Берлінале.

"Драматичний твір про родинні зв'язки, боротьбу з незгодами, кризи особистості та пошук сенсу буття. З універсальними питаннями, які кожен з нас собі ставив. Стрічка дає великий спектр емоцій та намагається вдихнути у глядача відчуття повноцінного життя", - каже Алієв.

"Ніч королів" - реж. Філіп Лакот, Франція, Кот-д'Івуар, Канада, Сенегал

Молодого чоловіка відправляють до Ла Мака - в'язниці в лісах Кот-д'Івуару, якою керують ув'язнені. Згідно з традицією, коли сходить червоний місяць, Бос призначає героя новим "Романом", і тепер той має розповісти історію іншим в'язням.

Нагорода Amplify Voices на міжнародному кінофестивалі в Торонто торік.

"Магічний реалізм, який межує з антиутопією, заворожує. Або глядач просто не зможе повірити в те, що відбувається на екрані, або вважатиме це за документальну історію. Про цю картину будуть багато сперечатись, і вона того варта", - говорить Алієв.

"Що ми бачимо, коли дивимось у небо?" - реж. Александре Коберідзе, Німеччина

Ліза та Джорджі, випадково зустрівшись на розі вулиці, закохуються з першого погляду. Однак на них насилають закляття.

"Події відбуваються в грузинському Кутаїсі. Герої зіткнуться на вулиці, але, власне, на порозі самого життя, а потім роками йтимуть назустріч одне одному, аж поки не зійдуться їхні силуети в один профіль. Темпоритм життя тут вписаний у велику природу, коли рахують не години й не дні, а хмари й дощі.

Режисер через минуле прагне запрограмувати майбутнє - на добро, усмішку, тиху радість переживання вечірнього пейзажу. Автор сам промовляє до нас - через закадрову оповідь. Та раз по раз емоції переповнюють його, і він лишає глядачів сам на сам із тим, що відбувається на екрані", - каже кінокритик Сергій Тримбач.

"Дівчина і павук" - реж. Рамон Цюрхер, Сільван Цюрхер, Швейцарія

Ліза виїжджає. Мара залишається. Коли коробки перевезені, стіни пофарбовані, а шафи зібрані, починається туга.

Приз за найкращу режисуру у програмі Encounters 71-го Берлінале.

"Майже увесь фільм знято у просторі однієї квартири, де пересуваються і перетинаються тіла та душі двох десятків людей. Героїня переїздить на нову квартиру, а з нею разом, не поспішаючи облаштовуватись, і вся геометрія людських стосунків" - говорить Тримбач.

"Карнавал" - реж. Хуан Пабло Фелікс, Аргентина, Бразилія, Чилі, Мексика, Болівія, Норвегія

Юнак Кабра живе разом із матір'ю на півночі Аргентини. Мріє стати професійним виконавцем традиційного танцю маламбо. Готується до найважливішого змагання в житті під час карнавалу на кордоні між Аргентиною та Болівією. У цей час його батько виходить із в'язниці та ставить мрію сина під загрозу. Затягує у злочинний світ, змушуючи до співучасті у збройному пограбуванні.

"Луззу" - реж. Алекс Каміллері, Мальта

Рибалка Джесмарк усвідомлює, що традиційний промисел його пращурів під загрозою - через зменшення популяції, нещадну рибну промисловість і погіршення екології. Щоб забезпечити дружину та новонародженого сина, який потребує лікування, чоловік починає займатися незаконним виловом.

"Ніч звіра" - реж. Маурісіо Лейва-Кок, Колумбія, Мексика

Двоє юних мрійників гуляють по алеях Боготи в день першого концерту улюбленого гурту Iron Maiden у Колумбії. Але день перевертається з ніг на голову, коли хулігани викрадають їхні квитки на виступ.

"Відвага" - реж. Аляксєй Палуян, Німеччина

Марина, Павєл і Дєніс входять до андеграундної театральної трупи в Мінську. Під час президентських виборів 2020-го вони беруть участь у мирних масових протестах так само, як і тисячі інших людей. Ледве уникають арешту і тортур.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На фестивалі "Молодість" нас представить фільм "Я працюю на цвинтарі"

Кінофестиваль "Молодість" триватиме до 6 червня. Покажуть понад 200 фільмів. Локації заходу в Києві - кінотеатри "Жовтень", "Планета кіно", "Оскар", Kino42, Довженко-центр, Kooperativ Hub, Арка дружби народів.

Зараз ви читаєте новину «10 найцікавіших фільмів, які покажуть на ювілейному кінофестивалі "Молодість"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі