понеділок, 30 квітня 2018 07:08

10 культових джазових композицій

10 культових джазових композицій
Сьогодні відзначають День джазу - музики вільних людей. Фото: keytown.me

Сьогодні, 30 квітня, у світі відзначають День джазу. Це вільна музика для вільних людей. Так вважає український джазмен, лідер Cherkasy Jazz Quintet Сергій Крашенінніков.

Він розповів Gazeta.ua, які композиції потрапили до світової джазової скарбниці.

"Джаз не відноситься до масової поп-культури, тому в цьому списку немає хітів, які постійно крутяться в радійних ротаціях. Але людина, яка ніколи не слухала джаз, зможе скласти своє уявлення про нього, почувши ці композиції", - каже Карашенінніков.

Dave Brubeck Quartet "I'm in a dancing mood"

Пісню записали у 1936 році Джек Леонард та Томмі Дорсі з його оркестром. Композиція стала справжнім хітом у виконанні The Dave Brubeck Quartet на початку 1960-х.

Charlie Parker "Confirmation"

Альт-саксофоніст Чарлі "Птах" Паркер виступав зі своєю композицією Confirmation ще в 1945 році, коли з'явився в клубі Біллі Берга в Лос-Анджелесі. Перший запис композиції взяли з трансляції виступу в Карнегі-Холл у 1947 році.

Keith Jarrett Trio "Blame It On My Youth"

Це джазовий стандарт, написаний Оскаром Левантом та Едвардом Хейманом в 1934 році. Має велику кількість кавер-версій, виконаних відомими джазменами.

Chick Corea "Spain"

Це найвідоміша інструментальна композиція джазового піаніста і композитора Чіка Кореа, яка вважається джазовим стандартом. Її записали в 1971 році для альбому Light as Feather.

Weather Report "Birdland"

Цю інструментальну композицію написали у 1977 році на честь Чарлі "Птаха" Паркера. Пізніше її подарували джаз-клубу Нью-Йорка на 52-й вулиці, де грали багато відомих джазових музикантів.

Lee Morgan "Sidewinder"

Композицію Лі Моргана вперше записали для альбому Morgan's Blue Note 21 грудня 1963 року. Вона стала стандартом та популярною темою у виконанні інших музикантів.

Wes Montgomery "Polka Dots and Moonbeas"

Це популярна пісня з музикою Джиммі Ван Хайзена та текстом Джонні Берка, яку видали в 1940 році. Це був перший хіт Френка Сінатри, записаний з оркестром Томмі Дорсі.

Freddie Hubbard and Lalo Schifrin Band "The Cat"

Вперше цю пісню записав Джиммі Сміт у 1964 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Саксофоніст помер за день до відкриття джазового фестивалю

Chet Baker "Once Upon A Summertime"

Це пісня Джонні Мерсера, Мішеля Леграна , Едді Барклая та Едді Марная. Французький оригінал називається La valse des lilas.

Miles Davis "Bye Bye Blackbird"

Композицію написали в 1926 році. Вона стала однією з улюблених пісень, які лунали у фільмах та шоу. Її записали безліч різних музикантів. У виконанні Майлза Девіса стала джазовим стандартом.

23 лютого 2000 року американський рок-гітарист мексиканського походження Карлос Сантана одержав 8 нагород "Ґреммі". До цього отримував таку відзнаку один раз 1987-го за альбом Blues For Salvador.

Музикант став відомим у 1960-х зі своєю групою "Сантана", яка виконувала музичну суміш року, сальси, блюзу і джазу. Наприкінці 1990-х знову став популярним. На "Ґреммі" висувався в 11 номінаціях і у 8 переміг. Цим повторив рекорд Майкла Джексона, встановлений 1983 року. Тоді король поп-музики теж отримав за один вечір 8 "Ґреммі". Настільки високо критики оцінили його альбом "Трилер" і музику до знаменитого фільму Стівена Спілберга "E. T. - інопланетянин".

Зараз ви читаєте новину «10 культових джазових композицій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі