пʼятниця, 25 жовтня 2013 17:10

У музеї Шевченка ресторану не буде – голова Громадської Ради при КМДА Марина Бурмака

У Національному музеї Шевченка до 200-річчя поета проводяться ремонтні роботи, реконструкція та реставрація, в результаті яких з'являться нові експозиційні зали, сучасні фондосховища із обладнанням, яке дозволятиме зберегти експонати у належному стані, маленький конференц-зал на 20 місць.

Про це повідомила голова Громадської ради при КМДА Марина Бурмака  після зустрічі з генеральним директором музею Дмитром Стусом.

"Ми вирішили відвідати музей через хвилю критики, яку викликав у громадськості масштаб будівельних робіт. Треба сказати, що музей у цій справі поводиться досить відкрито, але ми домовилися, що Громадська рада періодично отримуватиме інформацію та повідомлятиме громадськість про перебіг проекту реконструкції", - сказала Марина Бурмака.

За її словами, проект реконструкції передбачає облаштування у дворі музею паркувального майданчика для туристичних автобусів, монтаж ліфту всередині приміщення – для людей з обмеженими можливостями. Ще один об'єкт, який викликав обурення у культурній громаді, – ресторан, яким насправді буде кафетерій на 6 столиків. "Нас запевнили, що ні про який продаж алкоголю і ні про який ресторан не йдеться. Буде кафетерій, які працюють в багатьох музеях світу – це цивілізована нормальна практика", - повідомила Марина Бурмака.

За словами музейників, оновлення будівлі дасть, нарешті, можливість виставити оригінали живописних робіт Тараса Шевченка з музейного фонду – до цього часу умов для їхнього експонування не було. Музейники обіцяють, що 30 картин та 900 акварелей, рисунків олівцем, графіки буде представлено у 7 залах Національного музею одразу ж після реконструкції.

Директор музею наполягає на тому, що стан будівлі був аварійним, руйнування будівлі тривало, температурний режим та вологість порушувалися завжди. Стара система інженерних мереж не виконувала своєї функції; не працювала вентиляційна система, протипожежна система фактично була відсутня. Головні проблеми – надмірна вологість та відсутність вентиляції виникли внаслідок неякісного виконання робіт із облаштування гідроізоляції стін під час останніх ремонтів в 1989 та 2004 роках.

Реконструкція, підготовку до якої вже розпочато, відбувається на основі розпорядження Київської міської державної адміністрації № 1249 від 24 липня 2013 року. Комунальне підприємство з питань будівництва житлових будинків "Житлоінвестбуд-УКБ" визначено замовником проведення реконструкції та ремонтно-реставраційних робіт у самому музеї та його філії – Літературно-меморіальному будинку-музеї Тараса Шевченка. Цьому підприємству доручено забезпечити розробку та затвердження у встановленому порядку проектно-кошторисної документації, отримати вихідні дані на проведення реконструкції та ремонтно-реставраційних робіт. Це ж підприємство має визначити генеральну проектну організацію та генеральну підрядну організацію для виконання робіт.

Те, що робиться у дворі музею зараз, називають підготовкою і наполягають на тому, що це – унормовано і законно. Укрдержбудекспериза надала позитивний висновок щодо проектної документації на реконструкцію та ремонтно-реставраційні роботи. Будівельні роботи проводяться КП "Житлоінвестбуд-УКБ" та  СТ "Інбуд". Вартість проекту становитиме орієнтовно 40 млн. гривень.

 

Зараз ви читаєте новину « У музеї Шевченка ресторану не буде – голова Громадської Ради при КМДА Марина Бурмака». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі