субота, 15 липня 2017 11:08

Десять найцікавіших фестивалів липня

30 червня – 9 липня

52-й Міжнародний кінофестиваль у Карлових Варах.

– Україно-словацький кордон найчастіше перетинають повні жіночки. Запихають у панчохи по два блоки цигарок, перед перевіркою кладуть у паспорт кілька євро. Жителі прикордонних сіл і містечок Закарпаття живуть за раху­нок контрабанди, – розповідає актриса Римма Зюбіна, 45 років. В українсько-словацькому фільмі "Межа" зіграла дружину кримінального авторитета, який керує ринком контрабанди на Закарпатті. Разом зі словацьким мафіозі розподіляють зони впливу. Стрічка заснована на реальних подіях, які відбувалися 2007 року в період вступу Словаччини до Шенгенської зони.

Крім "Межі", у кінофестивалі покажуть драму "Стрімголов" української режисерки Марини Степанської.

м. Карлові Вари, Чехія

Автор: Сергій Старостенко
  Відвідувачі ”Музею просто неба в Пирогові” під Києвом стрибають через купальське вогнище. За повір’ям, купальський вогонь задобрює вищі сили та відлякує злих духів. Якщо жінка не стрибала через вогнище, її звинувачували у відьмацтві
Відвідувачі ”Музею просто неба в Пирогові” під Києвом стрибають через купальське вогнище. За повір’ям, купальський вогонь задобрює вищі сили та відлякує злих духів. Якщо жінка не стрибала через вогнище, її звинувачували у відьмацтві

6–7 липня

Фестиваль "На Івана Купала до Гоголева"

"На Купала дівчата плели вінки з квітів. Пускали їх на воду. До якого берега пристане, туди і вийде заміж. Крутиться вінок на місці – цього року дівчина заміж не вийде. Утоне – буде нещастя, – пише фольклорист Леопольд Ященко. – Дівчата обирали з-поміж себе двох "русалок", які добре плавали. У довгих білих сорочках, із розпущеним волоссям і вінками на головах вони брали деревце – Купайлицю – і з ним пливли на середину ставка. Купайлицю залишали там, а самі поверталися. Бувало, гілки з дерева забирали додому й ховали під подушку: хто присниться, той і буде наречений.

У програмі – народні гуляння, традиційні ворожіння та стрибки через купальське багаття.

с. Гоголеве Шишацького р-ну Полтавської обл.

7–8 липня

Фестиваль автентичного одягу й традицій "Лудінє"

У Косові кажуть: "Пана пізнаєш по фіякру, а село – по вишивці".

– Старі гуцулки в'язали хустку так, щоб за широкими складками тканини неможливо було роздивитися обличчя, – говорить колекціонер Романа Струтинська, 77 років. – Раніше не було косметики і, щоб приховати зморшки, на лице насували хустку з багатьма тороками. Вийти в люди без неї вважалося недопустимим. Таких жінок називали розпусними.

Найочікуваніші виступи: "Браво", "Гуцули", "Дикі Серцем", ReMix, Los Colorados, Марія Яремчук.

У програмі – "свято меду", відкритий чемпіонат з екстремальної їзди на мотоциклах, змагання на звання найсильнішої людини Прикарпаття з силового екстриму "Камінь Довбуша".

м. Косів на Івано-Франківщині

7–9 липня

Фестиваль нескореної нації "Холодний Яр"

– Щодня заплановані презентації книжок. Зокрема, фентезі Леоніда Кононовича "Чигиринський сотник". Ми зробили велику галявину. Об'єднали на ній письменників і лідерів думки. Досі на майданчику були одні чоловіки. Цьогоріч будуть і жінки – політик Ірина ­Фаріон, письменниці Ярина Каторож і Поліна Кулакова. Бард Христина Панасюк виконуватиме авторські пісні про війну та поїздки Донбасом, – розповідає 25-річна Діана Тяско, член оргкомітету фестивалю нескореної нації "Холодний Яр". – Відвідувачів просимо заздалегідь продумати дорогу, враховуючи перекритий на ремонт черкаський міст через Дніпро. Проблем не буде, якщо їхати залізницею чи автобусом.

Серед учасників: DrymbaDaDzyga, "Тартак", "Тінь Сонця", "Фіолет".

У програмі – нічні акустичні концерти Антіна Мухарського, Рiano Extremist, майстер-клас із бойового гопака.

с. Грушківка Кам'янського р-ну Черкаської обл.

Автор: metal-rules.com
  Лідер фінського геві-метал гурту Lordі Томі Путаансуу сам розробляє і створює сценічні костюми. За освітою він кінорежисер. Заснував групу 1992-го. З 18 років за контрактом не з’являється на публіці без маски. На Moto Open Fest у Києві Lordі виступлять 15 липня
Лідер фінського геві-метал гурту Lordі Томі Путаансуу сам розробляє і створює сценічні костюми. За освітою він кінорежисер. Заснував групу 1992-го. З 18 років за контрактом не з’являється на публіці без маски. На Moto Open Fest у Києві Lordі виступлять 15 липня

7–9 липня

Фестиваль етнічної музики й танцю Етно Drum Fest

Литаври – музичний ударний інструмент. Входили до клейнодів Запорозької Січі, разом із хоругвами, бунчуком, гетьманською булавою й печаткою. Їх передавали новообраному гетьману разом з іншими символами влади. Козаки називали їх турецьким словом – тулумбас, також "котли". Були засобом зв'язку між військовими загонами. Ударами в литаври сигналізували про небезпеку, передавали накази по війську, кошу. Інструмент зберігали в козацькій церкві, щоб якийсь із козаків, вхопивши надмірно оковитої, не зчинив хибної тривоги. Звали такі литаври ще й набатом.

У програмі – святкування Івана Купала з хороводом, пусканням вінків у річку Сіверський Донець. Майстер-клас гри на ударних і духових музичних інструментах .

Спеціальний гість – перкусіоністка Рокі Данзигер зі США. Грає на дарбуці – невеликому барабані, поширеному на Близькому Сході й Закавказзі.

Гомольшанський природний парк, с. Задонецьке Зміївського р-ну на Харківщині

8 липня

Дністер-фест

На місці річки Дністер колись був струмок без назви, за легендою. Обабіч жили люди, які зробили на березі календар. Позначками на піску відмічали, скільки днів залишилося до літа.

Одного разу вода розлилася, затопила береги, змила позначки. Люди засмутилися: "Струмок дні стер".

Виступатимуть: Кozak System,"Карпатська тайстра", "Гуцул Каліпсо".

У програмі – свято юшки, лицарський турнір, катання на драгонботі – каное з головою та хвостом дракона.

м. Новодністровськ Чернівецької обл., міський пляж

14–16 липня

Moto Open Fest

80 тис. людей одночасно заспівали хіт Hard Rock Hallelujah фінського гурту Lordi. Досягнення внесли в Книгу рекордів Ґіннеса. З цією піснею рокери 2006 року перемогли на Євробаченні.

Учасники Lordi завжди виступають у костюмах потойбічних монстрів. Їх виготовляє з латексу й розмальовує лідер гурту Томі Путаансуу. Музиканти ніколи не знімають масок на публіці. Не зробили цього навіть на прийомі у президента. На кожному концерті американської групи Gwar, яку вважають конкурентом Lordi, відбувається "вбивство" опудала містера Лорді.

Найочікуваніші виступи: Uriah Heep – Англія, Lordі – Фінляндія, "Дай дарогу!" – Білорусь, Sіnoptik – Україна.

У програмі – чемпіонат України з мотокросу й кантрі-кросу.

Автодром "Чайка", с. Петропавлівська Борщагівка

Києво-Святошинського р-ну на Київщині

14–16 липня

КолоСАЛЬНИЙ мото-фест

– Я за життя стільки сала з'їв, що соромно свиням в очі дивитися, – казав Іван Плющ, голова Верховної Ради 1991–1994-го і 2000–2002 років.

"Баби. Сало. Рок-н-Рол" – головне гасло фестивалю КолоСАЛЬНИЙ мото-фест.

Серед виступаючих: "Село і люди", "Брати Гадюкіни", "Почеп Біт", "Відділ кадрів", "Совершенно секретно", Crazy Heart.

У програмі – фаєр-шоу, фуршет від мотоклубу "МотоРейсерсПолтава", інструктаж із правил поведінки в колоні від представників Української служби порятунку POLIСE 911, нічний кінозал.

с. Петрівка Полтавського р-ну Полтавської обл.,

база відпочинку Полтавської державної аграрної академії

14–16 липня

Black Sea Metal Festival IV

– Слухай, тобі фен не потрібен?

– Металісти не знають, що таке фен. Умикаєш музику, трясеш головою. Через дві пісні – волосся сухе, – кажуть прихильники важкої музики.

Найочікуваніші виступи: Brage, Lodruara, Lazy Petit – Норвегія; 5RAND – Італія; Hate – Польща; Downwind, Molphar, HELL: ON, Січгарт, Sunrise – всі Україна.

м. Чорноморськ на Одещині, Metropolis Arena, вул. Паркова, 15

20–23 липня

Фестиваль "Файне місто"

– Ми – британський дует з українським корінням. Поп-андеграунд, – каже Соня Купрієнко, 20 років. Учасниця гурту Bloom Twins. Створила його з сестрою-близнючкою Анною. Із Броварів на Київщині у Велику Британію переїхали п'ять років тому.

– У Лондоні написали першу пісню й замислилися про серйозну музику. Ніхто не вірив у нас. Англійською знали лише cat і dog. Нам казали – залишиться акцент, ніколи не звучатимемо як британський гурт. Але писали пісні, викладали на Youtube – і людям подобалося.

Позаторік Bloom Twins брали участь у турі гурту Duran Duran. На фестивалі "Файне місто" Bloom Twins виступлять 22 липня о 00:00, на "Світлій сцені".

Серед учасників: Guano Apes – Німеччина, Poets of the fall – Фінляндія, Skindred – Велика Британія, Zardonic – Венесуела, Eskimo Callboy – Німеччина, Ляпис 98 – Білорусь, "Брати Гадюкіни", "Друга Ріка", "ТНМК", O. Torvald, "Антитіла", "Один в каное" – всі Україна.

Тернопільський іподром, поблизу села Довжанка на Тернопільщині

Зараз ви читаєте новину «Десять найцікавіших фестивалів липня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі