четвер, 04 липня 2019 13:21

Як готують унікальну страву слащону - рецепт з відео
6

Слащьони - автентична страва, яку готують лише в селищі Опішня Зіньківського району на Полтавщині
Фото: Ольга Стенько
Мешканка селища Опішня Неля Немирюк влаштувала майстер-клас з приготування слащьони
Тісто для слащьони має бути консистенції густої сметани
Мешканка селища Опішня Неля Немирюк влаштувала майстер-клас з приготування слащьони
Мешканка селища Опішня Неля Немирюк влаштувала майстер-клас з приготування слащьони

Унікальну слащону готують у селищі Опішня Зіньківського району Полтавської області. Попри "солодку" назву, страва насправді солона.

Місцеві мешканці розповіли Gazeta.ua секрет приготування.

Готували автентичну страву на кулінарному фестивалі "Смаколики в Опішному", який провели під час Національного фестивалю гончарства.

"Я працюю вчителем. Ми з дітьми досліджуємо традиції нашого народу, зокрема опішнянського. Спілкувалися з нашими земляками-старожилами, вони пригощали нас такою стравою - слащоною. Ми вирішили організувати майстер-клас, щоб усім було смачно", - розповіла мешканка селища Опішня Неля Немирюк.

Автор: Ольга Стенько
  Мешканка селища Опішня Неля Немирюк влаштувала майстер-клас з приготування слащьони
Мешканка селища Опішня Неля Немирюк влаштувала майстер-клас з приготування слащьони

Слащона (або сластьона) - це смажене на олії пісне дріжджове тісто. Слащону раніше готували лише на свята, бо для смаження потрібно багато олії. Сучасні господині пропонують страву замість хліба до борщу чи супу. На відміну від випічки, слащона готується швидко і не потребує вистоювання. У склад тіста не входять яйця, молоко чи жир. Воно складається з 3 продуктів.

Для приготування тіста потрібно 50 г сирих дріжджів, пів літра теплої води, близько 2 склянок просіяного пшеничного борошна, рафінована олія.

Дріжджі треба розтерти в мисці, розвести теплою водою до однорідної маси. Поступово всипати борошно, щоб тісто мало консистенцію густої сметани, добре розмішати.

Розігріти пательню з олією. Коли олія шкварчатиме, можна формувати слащону.

Для цього чайною ложкою або пальцями беруть невелику кількість тіста та виливають на сковорідку в певному порядку. Спочатку одну за одною в ряд 3 краплі розміром з великий лісовий горіх, у наступному ряду - 2, потім ще 1. Тісто розташовують таким чином, щоб при запіканні утворило симетричний трикутник, схожий на стилізоване виноградне ґроно. Смажиться слащона дуже швидко, близько хвилини з кожної сторони.

Готовий смаколик викладають на тарілку. Деякі господині густо присолюють, а Неля Немирюк пропонує до страви варення з шовковиці. На фестивалі "Смаколики в Опішному" свої варіанти страви представляли одразу кілька господинь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Полтавський кухар поділився рецептом шпундри з "Енеїди"

"Кожна господиня в Опішні готує сластьони по-різному, мабуть, як і будь-яку іншу страву. У нашій родині найчастіше їх смажить бабуся Катерина. В тісто додає трохи солі. Я іноді сиплю дрібочку цукру. Готові сластьони одразу притрушуємо сіллю. Їмо замість хліба", - розповіла мешканка Опішні Руслана Булавенко.

До селища на кулінарний фестиваль навчитися готувати автентичну опішнянську страву приїжджав відомий український ведучий, автор кулінарних книжок Костянтин Грубич.


29 червня в селі Опішня Зіньківського району відбувся традиційний Національний фестиваль гончарства. Так завершили тиждень національного гончарного здвиження в Опішному "Здвиг-2019".

Зараз ви читаєте новину «Як готують унікальну страву слащону - рецепт з відео». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Найбільше читають