субота, 04 вересня 2021 07:05

"За 400 метрів до вершини гіду стало зле" - Педан поділився деталями сходження на п'ятитисячник

"За 400 метрів до вершини гіду стало зле" - Педан поділився деталями сходження на п'ятитисячник
Олександр Педан розповів про подорож у Фанські гори. Фото: instagram.com/pedanos

Ведучий Олександр Педан детально описав свою подорож у Фанські гори, які розташовані в Таджикістані.

Він зазначив, що його мрією було зійти на Матергорн.

"Це гора в Альпах, між Швейцарією та Італією, яку можете побачити на шоколадці "Тоблерон". Маю план: щонайменше один серйозний похід у гори за рік. На Матергорн через карантинні обмеження не вийшло, тож обрали Фанські гори в Таджикистані. Знайшли команду, яка вже 30 років водить людей тією місцевістю, і зрозуміли, що нам з ними по дорозі", - поділився ведучий реаліті "Екси" на "Новому каналі".

Сходження Педан з однодумцями планували близько місяця. У столиці Таджикістану Душанбе вони зустрілися з командою, в якій кухар і гід. Заїхали на місцевий ринок, завантажили авто й поїхали в гори. Та дорогою зламалась машина.

"Таджикські друзі нас здивували: замінили несправний бачок на нормальний, і ми доїхала до кишлака (села), де жив водій. Трохи погостювали в нього, пересіли в іншу машину і нарешті доїхали до точки висадки. Там на нас чекали три віслюки й погоничи. Вони несли їжу, а ми – 20-кілограмові рюкзаки зі спорядженням. Далі було сім днів переходів. Могли в один день набирати та скидати по тисячі метрів. Це називається "радіальний вихід", коли набираєш висоту, щоб акліматизуватись, і скидаєш її назад. Перший табір був на Кулікалонських озерах, де нереально красива природа. Я справді такої ніколи не бачив", - розповів ведучий.

Вони мали за мету дістатися до піку "Енергія", висота якого 5105 м.

"Вночі перед виходом двоє з нашої команди зрозуміли, що почуваються не дуже добре. Тож ми вирушили вчотирьох: я, товариш Олександр, гід і кухар. За 400 метрів до вершини гіду стало трохи зле, і він зупинився. Самостійно ми змогли подолати на кішках та у зв'язках ще майже 250 метрів вгору під нахилом 45-50 градусів. За 165 метрів до вершини, при нахилі близько 60 градусів, зрозуміли, що там суцільний лід. Про техніку льодолазіння я читав теорію і бачив відео на YouTube. Та цього замало. Тож вирішили не ризикувати життям і спустилися", - додав Педан.

Також він розповів, чим вони харчувалися та як милися.

"Готували нам дуже смачно. Був плов, рулетики з баклажанів, салати. На висоті 3500 метрів нам зробили сюрприз – борщ. Таджикський борщ з українським салом – щось нереальне. Загального правила, що їсти, а що не їсти в горах, немає. Усе індивідуально. В мене був доволі хороший апетит. Аби все було гаразд, і не "взяла" гірська хвороба, є перевірений лайфхак: додавайте в їжу перець чилі, він допомагає все перетравлювати.

Купалися в озерах з температурою води 5-6 градусів. На висоті 3500 метрів, наприклад, у гірських річках. Щоб помитися, потрібно забігти намочитися, потім вийти й намилитися, і знову зайти змитись. Інакше не можна, бо зводить ноги", - сказав чоловік.

У горах зв'язку немає.

"Ми несли з собою сонячні батареї, від яких заряджали повербанк. Та мали супутниковий девайс, схожий на пейджер, через який можна обмінюватися повідомленнями, дивитися погоду. Найголовніше, там є кнопка SOS. Фотографував я на свій телефон", - поділився Педан.

Ведучий намагався мінімізувати багаж.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Постійно снилися жахіття" - коломийський фотограф розповів про сходження на "гору-вбивцю"

"Необхідний одяг: троє штанів (різні та ультралегкі), шорти, три футболки, комплект термобілизни, термошкарпетки, флісова кофта, штормова куртка, рукавички, сандалі, легкі та трекінгові кросівки, альпіністські боти, шапка чи капелюх від сонця, баф, спеціальні окуляри від ультрафіолету. З речей: надувний каремат, спальник, намет, комплект палок, кішки, сонячні батареї та зарядні пристрої, крем для обличчя, налобний ліхтарик", - сказав він.

Шоумен Олександр Педан розповів, що повів доньку Валерію до випускного класу. Цьогоріч вона 11-класниця.

Зараз ви читаєте новину «"За 400 метрів до вершини гіду стало зле" - Педан поділився деталями сходження на п'ятитисячник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі