понеділок, 08 жовтня 2012 10:26

Держбюджет недоотримає 43 мільярди, фінансувати видатки в грудні буде неможливо - Уманський

Держбюджет недоотримає 43 мільярди, фінансувати видатки в грудні буде неможливо - Уманський
Ігор Уманський: Ті, хто працюють в реальному бізнесі, задушені до останньої межі. Фото: radiosvoboda.org

Державний бюджет України цього року недоотримає 26,7 млрд грн, а з урахуванням дефіциту Пенсійного фонду - 42-43 млрд грн.

Такий прогноз озвучив колишній виконувач обов'язків міністра фінансів Ігор Уманський у ефірі "Ера-FM".

"Я дивився офіційну інформацію із сайту Державного казначейства: на сьогоднішній день до бюджету надійшло 246,2 мільярда гривень. При цьому плановими є 368,4 мільярда гривень. Отже, до кінця року залишилось 122,2 мільярда гривень. Тобто за три останніх місяця ми маємо отримати середньомісячне надходження 40,7 мільярда гривень. Динаміка надходжень за дев'ять місяців цього року до дев'яти місяців попереднього року - "плюс" 8,6%. Якщо навіть збережеться така динаміка, то все одно перші шість місяців було збільшення доходів, а останні три - катастрофічне зменшення. Ми недоотримаємо 26,7 мільярда гривень запланованих доходів. Це плюс до того планового дефіциту, який вже затверджений", - сказав він.

За його словами, касовий розрив Пенсійного фонду, який не врахований в законі про держбюджет, нині оцінюється у 15-17 млрд грн.

"Касовий розрив (держбюджету) на 31 грудня очікується на рівні 42-43 мільярда гривень. Це оптимістично з урахування тієї динаміки, яка зафіксована за дев'ять місяців ... 40 мільярдів - це приблизно півтора місяця існування державного бюджету. Це означає, що, на жаль, на останні півтора місяця у державного бюджету не буде можливості фінансувати видатки взагалі. Єдиний спосіб, в який уряд може це зробити, це додаткові запозичення та збільшення державного боргу. Збільшити податковий тиск і продовжувати викачувати реальний сектор вже неможливо. За три роки поспіль це джерело вже повністю вичерпане. Ті, хто працюють в реальному бізнесі, задушені до останньої межі", - зазначив Уманський.

Нагадаємо, за даними Міністерства фінансів, дефіцит держбюджету за 8 місяців 2012 року становив 16 млрд 655,1 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Держбюджет недоотримає 43 мільярди, фінансувати видатки в грудні буде неможливо - Уманський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі