середа, 08 червня 2011 16:58
Андрій Бондар
Андрій Бондар
Андрій Бондар

Злиняти звідси

Така вже в людей планида — постійно відганяти від себе думки. Деколи важкі — про хвороби, нещастя, смерть. А іноді — заборонено-солодкі. Про чужих жінок, наприклад. Буває також третій вид — думки про своє місце у світі. Тобто, як правило, нашим людям не подобається місце їхнього проживання.

Я теж не виняток. Усе доросле життя я відганяю від себе думку про еміграцію. Гадаю, я не один такий. У нашій країні добре мати цю думку про всяк випадок. Відганяючи постійно, її все ж слід тримати на короткому повідці.

Можна було спитися або стати військовим

У юності, в голодні 1990-і, мене часто навідував імпульс: треба звідси злиняти. Але зародки тверезого мислення підказували: спочатку ти повинен стати Людиною тут. А потім, саме звідси, підкоряти Париж і Нью-Йорк, збирати міжнародні премії та купатися у променях слави.

Тепер мене — разом із думкою про мою кричущу юначу неправоту — також часто навідує той самий імпульс. Але залишки тверезого мислення підказують: ех, хлопче, пізно тобі вже кудись рипатись. От би тобі зараз 20 твоїх років і, наприклад, англістику в Гарварді або філософію в Парижі. Тоді й гори можна було б звертати.

А тепер кому ти потрібен там? Людиною ти сякою-такою, звісно, став. Але сам собі мало подобаєшся. Через те, що ти — той, яким не став, — набагато кращий за реального. Бо там, в ідеальному світі, куди ти міг злиняти, тобі все вдалося би по-справжньому.

Тепер здається, що саме думка про втечу і є головним стимулом мого життя, яке могло скластися просто катастрофічно. Можна було спитися або стати військовим. Улаштуватись у Міністерство культури, вступити до Спілки письменників чи стати народним депутатом. Усе, чим я сьогодні володію, — це можливість розвернути життя на 180 градусів. І хочеться вірити, що цей повідець належить тільки мені.

Зараз ви читаєте новину «Злиняти звідси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі