середа, 27 жовтня 2010 19:18
Андрій Бондар
Андрій Бондар
Андрій Бондар

Техніка читання

 

Один мій приятель-режисер розповів анекдот, який ходить у театральних колах. Пройшла прем'єра вистави. Повний провал, глядачі виходять незадоволені. Всі мовчать, бо й без слів усе ясно. Режисер у повному відчаї ховає очі від знайомих. Аж раптом до нього підходить колега, тисне йому довго руку і, дивлячись просто в очі, голосно, щоб усім було чути, каже:

— А мені сподобалося!..

Є в цьому анекдоті якась двозначність, що не дозволяє безоглядно занести його до цинічних, хоч цинізм із нього випирає нібито найбільше. Я так думаю, бо кілька разів у житті опинявся на місці цього режисера-невдахи, але хтось завжди виконував роль його чи то іронічного, чи то співчутливого колеги.

Добре пам'ятаю, коли це сталося уперше. У другому класі наша класна керівничка Марія Іллівна вирішила провести заміри з так званої техніки читання. Хоча йшлося там радше не про техніку, а про швидкість. Усе-таки рахувалася кількість слів, а не дикція й артистизм.

Тоді я ще ходив у відмінниках, тому для мене справою честі було прочитати якнайкраще. І я цілу відведену хвилину читав фрагмент оповідання Біанки про зимовий ліс. Повагом, з артистичною інтонацією. Коли Марія Іллівна сказала "стоп!" і порахувала слова, виявилося, що їх не вистачає навіть на благеньку четвірку.

— Трійка, Бондар! — сказала вона. — Ти можеш краще.

І на перерві весь клас, ніби змовившись, зайшовся зловтішним сміхом. Це був колективний тріумф кількості над якістю. Однак серед усіх однокласників знайшовся двієчник Льоша Альмін, якому не було смішно в ту мить. Він обійняв мене за плече і сказав фразу, яку я запам'ятав на все життя:

— Андрію, ти дуже добре читав. Я візьму тебе на свалку.

Хоч Льоша мене тоді туди так і не взяв, я завжди згадую цю фразу. І знаю: що б я в житті не зробив, знайдеться дивак, якому це сподобається.

Зараз ви читаєте новину «Техніка читання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі