середа, 16 грудня 2009 17:59
Андрій Бондар
Андрій Бондар
Андрій Бондар

Салабон

 

Коли мені часом дехто закидає, мовляв, писати — не мішки тягати, я подумки іронічно посміхаюсь. Я із задоволенням потягав би мішки, чесно. Бо вважаю, що це легша справа, ніж складати слова у речення. Колись я й справді тягав мішки, бо кілька місяців пропрацював на заводі. Тоді, наприкінці 1991 року, ще неповнолітній, я влаштувався на завод складальником. Складати треба було предмети ширвжитку, перед тим довівши їх до товарного вигляду.

Мішок із пластмасовими мильницями тягати легко. Вони були блакитні та рожеві, а вкупі з підставкою для туалетного паперу становили ідеальний портрет занепаду колись великої країни. Усі чотири місяці своєї пролетарської кар"єри я робив найбезглуздішу річ — пропікав спеціальним станком на кожному виробі тавро у формі тюльпана.

У нас була дружна бригада, в якій половині жінок я годився в онуки. А бригадир Саня був після армії і сприймав мене як салабона.

— Шо, мля, салабон, здоров! — вітався він, не розуміючи ні сенсу мого перебування тут, ні сенсу мого існування. А заковика була в тому, що, по-перше, я нічого не крав, а, по-друге, зовсім не пив. Тоді як усі інші пили літрами і крали мішками. Крали туалетні набори із колись унікального заводу точної механіки та електроніки, де сконструювали перший касетний плеєр.

Я нічого не крав і зовсім не пив

Одного разу на початку грудня Саня підійшов до мене потираючи руки:

— Слухай, салабон. Ти на Андрія виставляєшся.

І я вперше в житті виставився. Закорковані пляшки батьківського самогону, копчена ковбаса, мариновані огірки… Все швидко перетворилося на сивушну робітничу оргію — ділову й, водночас, безпросвітну. Як і все, що робилося тут.

Наприкінці Саня підійшов до мене і простягнув туалетний набір:

— Чуєш, салабон, на... Винеси.

Мене, геть п"яного, вели додому попідруки дві літні жіночки. П"яного, але вже свого.

Зараз ви читаєте новину «Салабон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі