середа, 04 листопада 2009 18:20
Андрій Бондар
Андрій Бондар
Андрій Бондар

Париж, Франція

 

Був холодний листопадовий день 1990 року. Він стояв під вокзальною стіною в очікуванні здолбунівської електрички. Старий ветеран мав на спині великий військовий рюкзак і був схожий на втомленого равлика. Він зловив мій 16-річний погляд, який затримався на ньому на зайву частку секунди. Настільки зайву, щоб заговорити.

— Ви не могли б допомогти мені зайти у вагон? Бо мене з милицями зметуть, — запитав він і якось гірко посміхнувся.

Я погодився, й потекла випадкова розмова. Ветеран у кишеню за словом не ліз, а поліз за "Примою" і смачно закурив.

— Я курити почав, коли в партизани пішов. Хвилювався, як чорт. Мене хлопці хотіли випробувати. Кажуть: "Якщо ти наш, підклади під німецький склад вибухівку". А склад просто біля префектури був. Там поряд ресторани, ювелірна крамничка й епісрі… Ой, не знаю, як це по-українськи... Ну, там, де олію продають, цукор, крупу…

— Бакалія, — допоміг я і здивовано запитав: — Де ж це ви партизанили?!

Епісрі — ой, не знаю, як це по-українськи

— У Парижі. Я там народився. У мене батьки на заробітках у Франції були. А хвилювався, бо боявся, щоб людей вибухом не накрило.

Як доказ він показав свій червоношкірий радянський паспорт, де у графі "Місце народження" було написано "Париж, Франція".

Поїзд запізнювався, а він розповідав. Як закінчив війну. Як думає французькою. Як опинився в Союзі, а батьки залишилися там. Як потім хотів повернутися до них, але не пускало КДБ. Як він із дня на день чекає, що йому хоч кілька днів дозволять побути зі своїми соратниками й випишуть-таки в Москві французьку візу. Я молився, щоб та здолбунівська запізнилася на цілу вічність, а коли прийшла, то їхала так повільно, щоб я зміг почути все його життя…

Я вийшов на платформі Рачки, а він забрав своє життя із собою. Дотепер пам"ятаю, що їхав він до станції Понінка.   

Зараз ви читаєте новину «Париж, Франція». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі