середа, 21 березня 2012 16:08
Андрій Бондар
Андрій Бондар
Андрій Бондар

Неопізнане тіло

Усесвітній словник жартує з моїм іменем-прізвищем. Якщо його  перекласти з української на англійську, то вийде Джон Доу. Це термін в англійській юридичній традиції, який колись означав "неопізнане тіло". Сьогодні англомовні так називають людей анонімних і малоцікавих. Нашим відповідником є Іван Іванович Іваненко або сержант Петренко.

Коли опиняєшся в такому непривабливому світлі, мимоволі замислюєшся про головне — сенс життя. Бо я звик вірити словникам, як завжди вірю людям, що ці словники складають. А ще більше — людям, які бачать тебе без посередництва слів та історії спілкування. Людям простим, для яких ти — неопізнане тіло.

Ніколаїч розповів мені все своє життя по кілька разів.А мене не слухає

Мій сусід Ніколаїч саме так мене і сприймає. Я йому за це вдячний. Він ніколи не питає зайвого, бо це його не цікавить. Із ним найлегше у світі, бо він сприймає мене лише у двох іпостасях — як зимового сторожа його хати і людину, з якою він на нашій вулиці може випити. Я — Джон Доу. Мене зворушують його простота, наївність і брутальність. За ними — добре ведмеже серце. Мої собаки під парканом завжди розриваються від захопливого гавкоту, коли він розмовляє з ними.

Ніколаїча я знаю як облупленого. Це єдина людина в моєму житті, яка не має жодного каменя за пазухою та скелета в шафі. Він розповів мені все своє життя по кілька разів. А мене не слухає, бо й так усе розуміє. Йому не треба нічого знати. Іноді мені здається, що він — одухотворене радіо, налаштоване лише на передачу. Мене зачаровують його працелюбність, дисциплінованість і автоматизм. Десь у своїх найпотаємніших закамарках я заздрю йому чорною заздрістю, бо залюбки навчився б його грубості та прямолінійності, вміння черпати все потрібне лише з газети "Сегодня", його алкогольних ритуалів, які вже трохи стали моїми. Добре, що Ніколаїч у мене є. Добре, що і я трішечки є в Ніколаїча — неопізнане тіло Андрюх, яке йому навіщось потрібне.

Зараз ви читаєте новину «Неопізнане тіло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі