середа, 17 жовтня 2012 15:53
Андрій Бондар
Андрій Бондар
Андрій Бондар

Народи світу

Старі гріхи не дають спокою, іноді нагадуючи про себе. Вже й потьмяніли вони від часу, як бойові ордени далекої війни, та все одно теліпаються, наче ветеранська колодка на грудях. І здається тобі, що кожному її досі видно.

Я колись поцупив у бібліотеці книжку. Та непросту — грубезну і широкоформатну. Таку з бібліотеки просто так не винесеш. Вона не влізе тобі, підліткові, за пояс, як невеличкий атлас або художня книжка малого розміру. Тому ціла операція вимагала участі ще одного подільника.

Потім — справа техніки. Сумка. Вихід. Втеча

Це була енциклопедія "Народи світу" — синього кольору томище із золотим тисненням. У ньому про всі народи було написано геть усе: як вони орють землю, ховають мерців і що їдять. Трепет у мене вона викликала священний. Її не можна було брати додому, але потрібна вона мені була, як повітря. Просто хотілося володіти всіма народами світу. Лягати з ними і прокидатися. Вивчати їхній побут і з'ясовувати розселення. Знати, чим копти відрізняються від єгипетських мусульман і що п'ють замість пшеничної горілки індіанці Південної Америки.

Отже, в мене визрів план. На співучасть у злочині я намовив Льошку Іванова. Він мав прийти до бібліотеки з домашньою сумкою, сісти поближче до виходу, покласти сумку на підлогу і, не викликаючи жодної підозри, гортати журнал "Ровесник". Я ж натомість мусив заговорити зуби бібліотекарці, щось записати собі у формуляр і, йдучи повз "Народи світу", висмикнути їх з полиці. Далі книжка мала потрапити до Льошки під стіл. Потім — справа техніки. Сумка. Вихід. Втеча.

Операція вдалася майстерно, як по нотах. "Народи світу" відтепер були в мене вдома. Та от заковика: не приносили вже радості ні копти, ні курди, ні кримські татари, яких у тій книжці навіть і не було.

Нещодавно я проходив біля цієї бібліотеки. Місце мого злочину було перетворено на продуктовий магазин. Я б і радий був занести туди свій гріх. Та кому вже воно треба?

Зараз ви читаєте новину «Народи світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі