вівторок, 13 лютого 2007 15:51
Андрій Бондар
Андрій Бондар
Андрій Бондар

Мій Тризуб

 

У 1990 році мої батьки добудовували дачу, тому всі кошти вкладали в цю "стройку вєка". Саме завдяки їй унаслідок фінансового краху СРСР ми не втратили жодної копійки. На цю осоружну дачу і шість соток скелястої землі було витрачено і добрий кавалок мого дитинства. Усі мої протести неодмінно наривалися на батькові слова:

— Заради тебе стараємось. Потім на цю дачу з сім"єю їздитимеш?

Старий тепер визнає, що рації не мав, але я й не ображаюсь. Хоч якийсь камінь спотикання між нами мусив бути.

Отже, липень 1990 року. Ми криємо дах, добудовуємо фронтон і штукатуримо зовнішні стіни. Найняті робітники професійно халтурять, а ми їм усе подаємо, місимо розчин, тягаємо цеглу. Тим часом у Верховній Раді приймають Декларацію про суверенітет. Мені на думку спадає революційна ідея:

— Тату, а давай на фронтоні по свіжій штукатурці Тризуб намалюємо!

Скоро по тата прийдуть

І мій тато заходиться вирізати з картону шаблон. Халтурщик Федя з сусіднього села наполягає на тому, що Тризуб має бути з хрестом, але ми зупиняємось на світському варіанті. Аж ось наш Тризуб готовий, і до нього, як на прощу, ходять сусіди-дачники: директор батькового заводу, секретар парткому, старий енкаведист. Усі вони потайки зловтішаються, бо знають, що скоро по тата прийдуть.

А ми — втомлені і горді — зиримо на наш громадянський подвиг. Тризуб дивиться на Дністер, де починається Чернівецька область, а колись була Румунія. А я думаю, що наша дача — прикордонна застава незалежної України, яку ми з татом неодмінно захистимо від усіх цих совєтських недобитків.

Вечеряємо, і Федя розповідає байки:

— А знаєте, що Івасюка вбили бандерівці? За те, що він не схотів написати їм гімн.

Ми мовчимо, хоч знаємо, що це брехня.

— І правильно зробили. Догрався, значить.

Федя п"яний. Він ще ніколи в житті не почувався настільки бандерівцем, як сьогодні.

Зараз ви читаєте новину «Мій Тризуб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі