середа, 02 квітня 2008 15:01
Андрій Бондар
Андрій Бондар
Андрій Бондар

Мій Парагвай

 

Іноді подумаєш: оце б запертися в якийсь Парагвай, подалі від усього цього... Жити в якійсь халупі, пити мате, їсти, що Бог пошле — банани, виноград. Ніхто тебе не знає — ти нікому не винен. Із індіанцями на короткій нозі, з місіонерами в конфлікти не вступаєш. Парагвай — це коли просто хочеться розчинитись: не бачити, не чути, не читати, не відповідати на дзвінки, зачинитися на всі замки…

Коли відчай минає, знову починаєш пускати в себе зовнішній світ. І вже Парагваю тобі не треба. Все гаразд. Настрій робочий — політ нормальний. Спиті індіанці з грубими місіонерами залишаються в глибокій сельві твого мозку — до гірших часів.

Останнім часом мій внутрішній Парагвай почав нагадувати про себе все частіше. Хоч зовсім не пам"ятаю, коли він у мені взявся. Рік тому, два? І взагалі, чому саме Парагвай? А не Бразилія і не Ісландія, наприклад? Чому неодмінно хочеться втекти до країни, з якою Україна навіть посольствами не обмінялась?

Чому саме Парагвай? А не Бразилія і не  Ісландія, наприклад?

Сьогодні до мене знову навідався Парагвай. Я гуляв із ним у лісі, пив каву, купав дитину. І в цю мить він зі мною. Сидить у животі та тихенько ниє. Плямкає своїм болотом, кличе до своїх індіанців і єзуїтів. Його не прогнати ні алкоголем, ні шоколадом, ні сном. Наші люди часто плутають його з Уругваєм. Але там не розмовляють мовою ґуарані, там немає Чилаверта — голкіпера, який забиває голи, і є вихід до моря…

Непогано мати щось таке. Хоч знаєш же чудово, що навіть у сусідньому селі тебе ніхто не чекає. Все одно чіпляєшся за цей Парагвай як за соломинку. "От дістане, все — і поїду, їй-бо…".

А поглянеш, як маленька доня спить, як зір на небі, наче хтось хлібними крихтами накришив, як твоя чудова собака радісно махає до тебе хвостом — і подумаєш: "Та ось же ж він — твій Парагвай! Ти вже давно тут!"

Зараз ви читаєте новину «Мій Парагвай». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі