середа, 16 листопада 2011 15:51
Андрій Бондар
Андрій Бондар
Андрій Бондар

Мавпеня

Вважаю, мені дуже пощастило з роботою. Бо на хліб я заробляю тим, що люблю — перекладами. Заняття це водночас рутинне та захопливе. Його можна порівняти з копанням ями. Спочатку ти важко продираєшся крізь каміння і траву, потім знімаєш лопатою в'язкий шар гумусу, далі докопуєшся до глини і, нарешті, доходиш до піску. Легкість приходить із часом, і лише десь на дні ями ти натрапляєш на невидимий скарб.

Книжки трапляються різні, про різне і для різних людей. Вони, зрештою, такі самі, як і ями. Одна справа — посадити картоплю. Тоді ямка потрібна невеличка. Друга справа — викопати могилу. Це не перебільшення. Останні п'ять років мені чомусь трапляються майже винятково книжки про страждання, поневіряння, війни та смерть. Спочатку я списував усе на випадковість. Але тепер розумію, що це якийсь вищий задум — навчити мене чогось. Можливо, смирення чи любові до життя.

Просто на його очах убивають велику мавпу. Кладуть її у казан і варять

Але ось мені, нарешті, пощастило. Я отримав книжку, яка випромінювала оптимізм. Вона про подвиг: за два роки з гаком британський мандрівник пройшов уздовж усієї Амазонки. Жодних тобі смертей — суцільна любов до життя. Хоч вона іноді з потом і кров'ю, тропічними зливами та повенями, виразками та депресіями, жорстокими тубільцями і кусючими комарами. Але ти знаєш — кінець буде казковий.

І от натрапляє мій герой на поселення перуанських лісорубів. Вони привітно зустрічають його, годують, обіцяють дати із собою в дорогу харчів. І просто на його очах убивають велику мавпу. Кладуть її у казан та варять.

Отже, мій герой бачить, як у казані плаває "майже людське тіло". А на сусідньому дереві сидить маленьке мавпеня, на все це дивиться і пронизливо кричить.

Сидиш ти годину, дві, три над цим реченням, як паралізований. А мавпеня все кричить, кличе маму. Ти, розумний примат, уже знаєш, що цей крик не припиниться ніколи. А тобі ще треба з'їсти шматочок його мами.

Зараз ви читаєте новину «Мавпеня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі