середа, 24 лютого 2010 17:16
Андрій Бондар
Андрій Бондар
Андрій Бондар

Дядя Гриня

 

Бачив нещодавно фото, на якому південнокорейські спецслужби передавали північнокорейським колегам двох заблукалих у морі рибалок. Схудлі та втомлені, вони повертались додому з дивним виразом на обличчях. У ньому було порівну нехоті, тупого страху і жалю. Їх проводжали ситі та круглолиці земляки з Півдня в цивільному, а зустрічали такі ж, як і вони, анемічні й перелякані службисти у військовій формі.

Вони поверталися додому, але нібито теж із дому. Бо там усі навколо розмовляли по-їхньому, їли страви їхньої кухні, співали їхніх пісень, але, водночас, робили це по-іншому. І можна було б зостатися тут, де виробляють авта та знімають фільми, — ніхто ж силоміць не тягнув назад, де мавзолей, гімнастичні фігури і трудові табори. Але ні: щось зачухалось у рибалок зліва. Наче не можна було собі й тут рибалити, а заразом наїсти трохи лице і набрати під шкіру сала.

Ну, значить, не можна було.

Мій знайомий дядя Гриня, якого вже нема на цьому світі, потрапив підлітком у німецькі табори, а після війни послухався мудрої поради і в Союз не вернувся. Жив у Франції та Бельгії, строчив на машинці одяг і весь час тільки й думав: як приїхати додому? Він пробув там довгих 30 літ, вивчив мову, вріс у тамтешнє життя, завів родину і пса. А одного дня зробив те, до чого весь цей час внутрішньо готувався, — пішов у радянське посольство і "виявив бажання".

Не хотів курити "Житан" — травися "Примою"

— Хто вас тут чекав? — запитав я.

— Та ніхто, — відповів дядя Гриня.

Ми розмовляли в його прокуреній кухні, де поруч із машинкою "Зінґер" лежала підшивка "Юманіте". Він збирав її, щоб не забути французьку. Наче йому потрібна навіщось була ця французька тут.

— Сам себе не розумію, — казав дядя Гриня і, затягуючись сигаретою, криво посміхався. — Не хотів курити "Житан" — травися "Примою".

Я так і не спитав, де подівся його пес. Але добре знаю, що вмер він на своїй землі.

Зараз ви читаєте новину «Дядя Гриня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі