середа, 02 лютого 2011 18:32
Андрій Бондар
Андрій Бондар
Андрій Бондар

Два Леніни

Два Леніни

Почувши новину про те, що тіло Леніна лежить у харківському метро, а в Мавзолеї на Красній площі — муляж, яким десятки років дурили совєтський народ, я знайшов багато причин для сміху.

Передусім виникає питання: навіщо їм було ховати мощі Леніна, як святу реліквію, в печерах? Невже думали, що муляж якось утримає цю країну від розвалу? З другого боку, якщо вони були містики, то навіщо ховали Ілліча від людського ока? Хіба тіло Леніна не мало працювати на повну силу, заряджаючи народ на подвиги? А так виходить, що люди заряджалися від ляльки. Тоді знову питання: що робили зі справжнім Леніним у харківському метро? Досліджували, проводили ритуали, а може, клонували? А найголовніше: що тепер робити з двома Леніними?

Ніхто не певен, котрий із них справжній

Думаю, насправді другого Леніна придумали для того, щоб випустити, нарешті, пару в населення. Бо, маючи їх двох, одного, нарешті, можна по-християнському поховати в землю, а другого залишити лежати в Мавзолеї. А оскільки ніхто не певен, котрий із них справжній, час від часу їх можна міняти місцями. І тоді з часом люди переконаються, хто лялька, а хто — реальний вождь. До того ж раз на рік можна буде влаштовувати свято братніх народів — перепоховання Леніна.

Утім, це я тільки на словах такий іронічний і зухвалий. Не все так просто з тим Леніним. У голові моїй я склав йому ціну ще в підлітковому віці, а в серці він досі прописаний жовтогарячими літерами. І коли я десь натрапляю на його профіль, тілом розливається якесь чудесне тепло. Доводиться його силоміць зупиняти: "Стривай, це ж Ленін!" Однак свідомість уже настільки уражена цією хворобою, що про себе можу сказати — я, мабуть, як мільйони моїх співгромадян, також В.І.Л.–позитивний.

Але тепер ніхто не дасть гарантії, що їх не мільйони. Живих, завзятих тіл, готових вийти з печер харківського метро, щоб довести, нарешті, своє діло до кінця.

Зараз ви читаєте новину «Два Леніни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі