середа, 26 грудня 2007 14:38
Андрій Бондар
Андрій Бондар
Андрій Бондар

Чужа смерть

 

Більше за життя наші люди люблять лише смерть. А іноді здається, що, крім смерті, вони взагалі нічого не люблять. Сумний у нас народ, моторошний, забобонний. Лише смерть у нього викликає неконтрольовані пориви якоїсь урочисто-потаємної радості: "Хто помер? Як помер? Скільки крові витекло? Скільки сиріт залишилося? Що на вінках було написано?"

Мені можна легко заперечити: так ми шануємо пам"ять про наших померлих. Це безпосередність почуттів. Не те, що стерильні європейці — закрили труну віком, змахнули сльозу і навіть ніхто на собі волосинки не вирвав. Суцільна нудьга. Ні військових оркестрів, ні проплачених плакальниць, ні поминок на 200 осіб.

Я не кажу, що ми мусимо бути такими, як нудні європейці. І прибирати цвинтарі постійно, а не раз на рік — перед Великоднем. Боже збав! Але ж можна якось скромніше. Можна ховати людину по-людськи, а не влаштовувати жалобну клоунаду, де небіжчик опиняється в ролі заручника ідіотських правил. А разом із ним і люди, які проходять або проїжджають поряд.

Навіть ніхто на собі волосинки не вирвав

Траса Київ—Варшава має міжнародне значення. Нею люди пересуваються часто, швидко і багато. Раптом на п"ять довгих кілометрів паралізовано рух — із села вийшла велелюдна процесія. На відкритому постаменті вантажівки — труна з молодим небіжчиком, поруч заламують руки мама і дружина. "Агов, люди! Дивіться! Співпереживайте! Заглушіть мотори!" — кричить  жалобний театр. І ти зупиняєшся, припиняєш дихати, відводиш погляд і стає соромно. Тобі показують своє горе — цілком безкоштовно, а ти, наволоч, дивитися не хочеш. Ти хочеш лише одного — швидше рушити. І кажеш: "Земля тобі пухом, чоловіче… Вибач, будь ласка…"

Зараз ви читаєте новину «Чужа смерть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

34

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі