четвер, 29 листопада 2012 16:03
Андрій Бондар
Андрій Бондар
Андрій Бондар

Бєлка

Була в моєму ранньому дитинстві собачка. Пишу "собачка", бо псом вона і справді не була. Бєлка виглядала, як суцільний клубок білої шерсті, за яким лише вгадувалися чорнезні ґудзики очей. Її складний характер поширювався лише на мене. Бо я народився вже коли вона жила. А для собачок народження дітей — особливо болісний процес. Може, звичайний пес витримав би таке стоїчно, але не Бєлка. Я народився їй, наче кістка в горло.

Разом із дорослішанням я практикував на ній свою звичайну дитячу жорстокість. Мало було, що я фактом свого народження сплутав їй усі плани. Я шарпав її за вуха та тягав за хвіст. Намагався доколупатися до її оченят. Хто б таке витримав? І вона не терпіла. Вона гарчала та кусала мене. То атакувала, то ховалася під диван. Захищалася, як могла.

Але минав час, і я лагіднішав. Починав щось кумекати, з'являлися паростки співчуття. Бєлка відповідала взаємністю. Вона дедалі частіше не сахалася моїх сумнівних ніжностей. Вона все більше звикала, як могла. Я розповідав їй про столиці світу та кидав під ноги гумового м'ячика. В нас зародилося щось схоже на стриману дружбу, яка обіцяла перейти у щось серйозніше і міцніше.

Дружба обіцяла перейти у щось серйозніше

Але народилася молодша сестра. Мені якраз було тоді 6 років і я збирався до школи. Й от одного разу прокинувся та її не застав.

— Де Бєлка? — спитав я маму.

— Ми її віддали тьоті Наді, — відповіла вона. — Для малих дітей собаки небезпечні.

Пояснення мене задовольнило, але я довго не міг зрозуміти: чому цій малій запеленаній істоті вона заважає, а мені не заважала? В чому її небезпека? Вона ж добра, ми ж її любимо всі!

Коли мама одного разу прийшла в гості до тьоті Наді, Бєлка відвернулася й так увесь час і простояла — зі схиленою вбік головою. Як німий докір. Як наш маленький пухнастий гріх.

Невдовзі її отруїли сусіди тьоті Наді. Невідомо навіщо. І всі на світі про неї забули. А я досі пам'ятаю. Шкода тільки, не можу попросити вибачення.

Зараз ви читаєте новину «Бєлка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі