середа, 02 березня 2011 15:16
Андрій Бондар
Андрій Бондар
Андрій Бондар

Бардичів

На Житомирщині кролів називають "королями". Зовсім не так, як у нас, на Поділлі. Дитиною я почув від своєї родички: "Піду дам королям їсти". "Кому-кому?" — перепитав я. Родичка повторила, як глухенькому: "Королям!". Узяла мішок і подалася кудись у хащі своїх угідь годувати невидимих королів.

Я був занадто малий і скромний, щоб розв'язати цю проблему на місці. Замість сказати: "Покажіть мені цих ваших королів" і одразу переконатись у приземленості цього слова, я розвинув міфологію, що жила кілька днів. Доки одного з "королів" не принесли за вуха до хати. "Який гладкий король", — милувалася родичка в передчутті смачної української печені.

Я був занадто малий і скромний, щоб розв'язати цю проблему на місці

Але процес пішов. Уже вдома, побачивши на полиці книжку О'Генрі "Королі та капуста", я не сумнівався, що вона про утримання кролів. Поряд стояв багатотомник Оноре де Бальзака, який особливо цінували мої батьки. Його отримали з якимись "блатами" та "підписками", а читаючи, загортали в газету.

Я не знав, що наступного літа переживу ще одне потрясіння. Там, на Житомирщині, місто Бердичів називають "Бардичів".

І от одного дня ми з бабцею поїхали туди по продукти.

— Оно, бачиш, синку, — показала вона на пошарпану жовту будівлю. — Тут Оноре де Бальзака вінчали з Евеліною Ґанською.

Це стало ще одним міфом. Мені не вкладалося в голові, що просто тут — за 20 кілометрів від "королів", пасовиськ і колгоспної ферми — міг колись бути Бальзак. Його в нашій родині шанували більше за Дюма і Вальтера Скотта. Що була красуня Евеліна — достатньо красномовна, аби переконати Бальзака не просто відвідати ці "мовчазні прерії Купера", а й полюбити їх назавжди. Тобто на півроку, до самої смерті.

Костел, у якому вони брали шлюб, був присвячений святій Варварі. І я навіть не згадав про це, коли називав свою доньку.

Зараз ви читаєте новину «Бардичів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі