середа, 15 липня 2009 17:31
Андрій Бондар
Андрій Бондар
Андрій Бондар

Баба Ліда

 

Як важко з людьми залізних принципів… Їм хоч кілок на голові теши — все як горохом об стінку. Мабуть, важче тільки з людьми, які взагалі не мають жодних принципів. Тоді кожне слово в їхній бік заходить, мов ніж у вату.

Була в моєму шкільному дитинстві вчителька історії та суспільствознавства. Сподіваюсь, вона жива та здорова, хоч їй уже добряче під 80. Ми ніжно кликали її Бабою Лідою і любили якоюсь дуже дивною любов"ю.

На її тлі всі інші педагоги були опортуністами і попутниками. Сказати, що вона була людиною залізних принципів — вимогливою, принциповою і фанатичною — це не сказати нічого. Вона була більшовичкою і не давала спуску нікому.

Парадокс лиш у тому, що у своїй, здавалося, сліпій вірі в комуністичні ідеали вона була настільки нестандартною та живою, що давала фору всім своїм колегам. З її очей буквально сипалися іскри. Вона малювала повітряні кола, коли розповідала нам про ҐОЕЛРО, і міряла широкими кроками клас, зображаючи контрнаступ Першого Білоруського фронту.

Вона була більшовичкою і не давала спуску нікому

І — о, дивна річ — вона поважала мене, хоч я мав цілком протилежні й на тоді ще небезпечні погляди. Я носив синьо-жовтий значок у російській школі, сперечаючись із нею на уроках про ленінську національну політику та сталінські "скачки". Її догми хиталися під напором моїх аргументів із "Огонька" і фактів із "Нового мира".

Коли почалося національне відродження, вона була єдиною людиною з числа шкільних авторитетів, яка не читала мені моралі після візиту ґебістів до директора. Був 1990 рік, мені було 16, і я взяв участь у демонстрації, де йшов поряд із гаслом "Геть диктатуру КПРС".

Я міг тоді вилетіти зі школи, але не вилетів. І сьогодні я чомусь переконаний, що тоді саме затята комуністка Баба Ліда захистила мене. Бо її слово завжди було останнім.

Зараз ви читаєте новину «Баба Ліда». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі