четвер, 08 грудня 2011 12:49

Циганська спідниця ручної роботи коштує сотні доларів

Кожна циганка має носити довгу спідницю, яка називається рольтя. Про це кореспонденту журналу "Країна" розповіла циганка із Закарпаття Анжела Лакатош.

"Кожна циганка, бідна чи багата, має носити рольтю, щоб повністю прикрити ноги – інакше чоловік буде злитися, ревнувати. Дівчинка одягає рольтю, коли їй виповнюється 10 років.
Кожен рік шиє собі дві-три нові спідниці. У гардеробі має бути й нарядна рольтя. Її одягають на весілля, у церкву, на свято. Рольті шиємо не самі, бо цигани шити не вміють. Замовляємо у швачки, яка живе в Королеві. Вона більш як 10 років обшиває наш табір", - розказа жінка.

Нарядні спідниці обходяться циганкам у 500-1000 доларів.

"Для святкових виходів три роки тому пошила синю. Чекала два місяці, бо швачка вручну обшивала її намистом і бісером. Ширина спідниці 5 метрів. На атласну тканину нашиті фодри (мереживо. – ред). На кожну прикріплені дрібні намистини, кольорові штучні камінці та бісер. Модель я придумала сама. Важить вона 7 кілограмів, у ній важко ходити чи сидіти. Але це додає циганці поважності. Перу її раз на рік, щоб не пошкодити намисто та бісер.

У пральку кидати не можна, перу в тазику в злегка теплій воді. Купую для прання звичайний шампунь. Він більш м'який до тканини.

До неї маю синю блузку – кетрін, яка важить 4 кілограми. Із синього атласу, оздоблена мереживом, із модними широкими рукавами. Кетрін обшитий намистинами та бісером. Перу його двічі на рік. За спідницю й блузку заплатила 500 доларів. Бувають костюми й по 700–1000 доларів. Якщо циганка не має такого святкового одягу, не може йти на весілля – не пустять", - зауважила Анжела Лакатош.

Прочитати про стиль циганських жінок детальніше можна у журналі  "Країна" № 47 (100) за 9 грудня 2011 року.

Журнал можна купити у точках продажу преси за ціною 9 гривень.

Передплату на журнал "Країна" можна оформити у будь-якому поштовому відділенні України. Передплатний індекс - 37278. Вартість передплати на місяць — 28 грн.

Зараз ви читаєте новину «Циганська спідниця ручної роботи коштує сотні доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі