четвер, 26 червня 2014 12:55
Михайло Басараб
Михайло Басараб
Політолог

Чого хоче Медведчук

У головах низки українських діячів витає невиправдане романтичне уявлення про Віктора Медведчука. Дивує інфантилізм в оцінці його справжніх політичних мотивів. Медведчук на сто відсотків в мирному процесі відстоює інтереси Росії.

Зі своїми політичними пріоритетами він визначився давно. Це прагматик з величезним досвідом. Проте усіма своїми вчинками та діями впродовж десятиліть демонстрував абсолютну вірність проросійському курсу. Звісно, його участь в мирних переговорах можна трактувати як спробу повернутись в українську політику. Зайняти особливу позицію між конфліктуючими сторонами, аби потім скористатись певними вигодами. Відповідно до здорового глузду агент Путіна не мав жодного права брати участь в мирному процесі. Тим паче, бути делегованим з боку української влади. На території України він "заробив" не на одну кримінальну справу. Якби була політична воля президента, то його б побачили за ґратами, а не за круглим столом.

Схоже на те, що Медведчука нав'язала російська сторона, та ще й пролобіювали деякі політики Європейського Союзу. Це повний абсурд і свідчення слабкості України на міжнародній арені.

Уникнути негативного лобіювання таких проросійських агентів дуже складно. Особливо на тлі дивної позиції ЄС в останні дні. Дуже неприємною стала інформація про те, що на переговорах по врегулюванню східноукраїнського конфлікту Медведчука пролобіювала саме пані Меркель. Також від НАТО пролунав черговий пакет занепокоєнь і обіцянок про матеріально-технічне забезпечення українського війська. НАТО дало чіткий сигнал вустами Расмуссена в бік Росії про невтручання в конфлікт на Сході України. Це реальне потурання агресору.

Порошенко більш залежний від позиції ЄС, аніж від США, які все-таки діють жорсткіше. Президент України демонструє недостатню політичну волю у перемовинах з Москвою. Саме це спонукає Путіна нарощувати свою завуальовану присутність в Україні. В Європі змирились з безладом на Сході. Для них вигідніше погодитись на "заморожений" конфлікт, аніж псувати стосунки з Кремлем. Вся ця ситуація з ЄС, США, Медведчуком, центральною українською владою ще раз доводить: Росія прагне легітимізувати свою присутність в регіоні, отримати реальний вплив на ситуацію всередині країни. І такі люди як Медведчук дуже добре вписуються в цю картину.

Путіну вигідно, що його кум - формально громадянин України, а неформально - проросійський агент. Лояльний друг виконуватиме всі завдання. Крім того, Путін дав добро Медведчуку на свій розсуд впливати на переговорний процес. Якраз хороша можливість ще раз вислужитись перед президентом РФ та показати весь свій політичний хист. Не виключено, що дуже скоро лідер "Українського вибору" отримає російський паспорт.

Зараз ви читаєте новину «Чого хоче Медведчук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі