четвер, 02 листопада 2017 11:35

Водійські посвідчення з 25 років - чи зміниться ситуація на дорогах

Водійські посвідчення з 25 років - чи зміниться ситуація на дорогах
Відповідальне кермування не залежить від віку. Можна бути злочинцем на дорогах і в 30, і в 50. А можна з 18 років до сивої старості кермувати і жодного разу не порушити правил дорожнього руху - експерт Фото: Уніан

Почати видавати водійські посвідчення з 25 років — порушення всіх можливих міжнародних норм про права людини, переконаний автоюрист Вадим Володарський.

"Збільшувати мінімальний вік водіїв — це повна маячня. Є міжнародна конвенція, де чітко вказано, у якому віці людина може керувати автомобілем. Це — 18 років. Згідно з нашим законодавством, 18-річна особа — повнолітня і повністю несе відповідальність за свої вчинки", - каже Gazeta.ua Вадим Володарський стосовно петиції про збільшення мінімального віку водіїв з 18 до 25 років, яку нещодавно запропонували Президенту.

Заборонити громадянам України сідати за кермо у 18 років означає — виключити її з активного життя, переконаний експерт.

"Друга сторона проблеми: навіть у такому віці багато людей працюють і ведуть активне життя. На моє глибоке переконання, вести повноцінне життя, не маючи автомобіля, дуже складно. Це — приниження прав повнолітніх осіб і грубе порушення міжнародних конвенцій. Зокрема, Конвенції про дорожній рух (1968 року). Нею передбачено, що сторони можуть не визнавати на своїй території посвідчення водія, власникам яких не виповнилося 18 років", - переконаний Вадим Володарський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи побільшає парковок для людей з інвалідністю після збільшення штрафів?

Потрібно зважати на досвід інших країн.

"У США в залежності від штату водійські посвідчення видають з 15–16 років. У деяких провінціях Канади — навіть з 14 років. І це не призводить до якихось катастрофічних наслідків", - каже Вадим Володарський.

"Дорослішання" водіїв не покращить ситуацію на дорозі.

"Відповідальне кермування не залежить від віку. Можна бути злочинцем на дорогах і в 30, і в 50. А можна з 18 років до сивої старості кермувати і жодного разу не порушити правил дорожнього руху. Аварійність не зменшиться. Але це істотно порушить права людей. Потрібна просвітницька робота. Щоб водії розуміли, що вони не мають права сісти за кермо напідпитку, перевищувати швидкість, тощо. Потрібні штрафи в поєднанні з чіткими механізмами контролю і втіленням законів на практиці", - переконаний експерт.

Відповідальне кермування залежить не тільки від водія, каже автоюрист.

"Щодо безпеки. Відповідальне керування залежить не тільки від навчання водіїв, а й від однозначного трактування правил дорожнього руху, від ефективного захисту від неправдивих звинувачень у порушеннях поряд із невідворотністю покарання у разі наявності вини. У нас не чітко пропрацьовані пункти правил і законів, які стосуються ситуацій на дорозі. Часто зустрічаємо необгрунтовані з точки зору безпеки заборони", - каже Вадим Володарський.

Видавати водійські посвідчення в Україні з 25 років просять президента Порошенка. Відповідна петиція з'явилася на сайті глави держави. Автор звернення Олександр Кушнаренко починає звернення зі згадки про трагічне ДТП, яке сталося у центрі Харкова. На його думку, водії, які отримують права у 18 років, не усвідомлюють рівень відповідальності. Часто перевищують швидкість або сідають за кермо напідпитку. Це причина більшості аварій в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Водійські посвідчення з 25 років - чи зміниться ситуація на дорогах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі