вівторок, 18 червня 2024 14:40

В Україні зростуть страхові виплати при ДТП

В Україні зростуть страхові виплати при ДТП
Збільшаться суми за шкоду, завдану життю і здоров'ю потерпілих осіб. Фото: patrolpolice.gov.ua

Президент Володимир Зеленський підписав закон про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

Верховна Рада ухвалила закон у травні. Про це повідомила Liga.net.

Закон узгоджує норми страхування автомобілів із законодавством Європейського Союзу.

Поступово підвищаться розміри страхових сум (максимальних розмірів страхової виплати) до розмірів, встановлених у країнах ЄС.

Розшириться застосування європротоколу - оформлення заяви про страхове відшкодування у разі ДТП без участі поліції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шість порад, як не заснути за кермом

Зараз ліміт відповідальності страховика за шкоду, заподіяну життю та здоров'ю, становить 320 тис. грн на одного потерпілого, незалежно від кількості потерпілих.

За шкоду, заподіяну майну потерпілих, - 160 тис. грн на одного потерпілого, але не більш ніж 800 тис. грн на одну страхову подію.

Упродовж двох років після введення закону в дію поетапно збільшаться суми за шкоду, завдану життю і здоров'ю потерпілих осіб, до 1 млн грн на одного потерпілого і 20 млн грн на один страховий випадок незалежно від кількості потерпілих осіб.

А за шкоду, завдану майну потерпілих осіб, - до двох мільйонів гривень на один страховий випадок незалежно від кількості потерпілих осіб.

Також закон передбачає:

швидке здійснення гарантійних виплат потерпілим особам за страховиків-банкрутів до введення в дію закону (зараз це роки, а пропонується до 90 днів);

пряме врегулювання у всіх випадках ДТП, у яких шкода завдана лише транспортному засобу, що дозволить потерпілій особі звертатись за страховою виплатою до свого страховика, навіть якщо винуватець не застрахований;

порядок розрахунку розміру страхової виплати без урахування зносу і здійснення страхових виплат у розмірі, необхідному для відновлення транспортного засобу, та поширення дії страхового покриття на пасажирів транспортного засобу, який спричинив ДТП.

Строк розгляду заяви про здійснення страхової виплати зменшиться з 90 до 60 днів із дня подання заяви про здійснення страхової виплати. Він передбачає встановлення вичерпного переліку документів, необхідних для отримання страхової виплати та підстав для відмови у здійсненні такої виплати.

Минулого місяця президент підписав закон про регулювання праці домашніх працівників. Закон визначає трудовий договір із домашніми працівниками.

Зараз ви читаєте новину «В Україні зростуть страхові виплати при ДТП». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі