вівторок, 09 лютого 2021 17:45

"У нас проблема не в автошколах, а в людях" - автоюрист пояснив нововведення при отриманні водійських посвідчень

"У нас проблема не в автошколах, а в людях" - автоюрист пояснив нововведення при отриманні водійських посвідчень
"У нас проблема не в автошколах, а в людях" - автоюрист пояснив нововведення при отриманні водійських посвідчень фото: tv.ua

На сайті Міністерства внутрішніх справ з'явився проєкт, який передбачає збільшення терміну між складанням теоретичного та практичного іспитів для майбутніх водіїв.

- Три місяці - це термін, який існує в Україні десятиріччями. Потроху порядок прийому екзаменів почали змінювати, - розповідає Gazeta.ua експерт із питань законодавчого забезпечення безпеки дорожнього руху Володимир Караваєв.

Він розповів, що передбачає відповідний проєкт та які проблеми є найрозповсюдженішими в автошколах України.

Термін між теоретичними та практичними іспитами збільшили з трьох місяців до двох років. Що це означає та як це має діяти?

Раніше ви приходили складати теорію і після неї могли складати практичний екзамен. Зараз порядок складання іспитів дещо змінився. Тепер у сервісних центрах екзамени почали приймати екзаменатори. Зазвичай це працівники сервісного центра, який приймає практичний екзамен. Екзаменатор має карту, тобто перелік тих вправ, які має виконати особа, що складає іспит. Це необхідно для того, щоб екзаменатор міг оцінити його здібності щодо безпечного керування транспортними засобами. За цією картою є певний час, не менше 25 хвилин.

До прикладу, у директиві Європейського Союзу прописано, що категорія В є найрозповсюдженішою. Для водіїв, які складають іспити для отримання відповідної категорії, практичний іспит має тривати не менше 45 хвилин. Тепер, якщо ми порахуємо кількість осіб, які відвідують сервісний центр упродовж дня, то можемо зробити висновок, що працівники не встигають прийняти іспит у всіх охочих. У середньому на одну особу екзаменатор витрачає від 45 хвилин до 1 години. Впродовж дня екзаменатор може прийняти лише вісім осіб. Відповідно, це збільшує час між теоретичним і практичним іспитами, оскільки утворюється певна черга. Ваша черга може настати через місяць, два або три і т. д. Звідси виникла необхідність збільшення інтервалу між складанням теоретичного та практичного іспитів. В іншому випадку, якщо ви не встигаєте впродовж трьох місяців скласти практичний іспит, то ви маєте йти складати знову теоретичний. Тому ця норма абсолютно правильна.

Які переваги та недоліки це несе для підготовки водіїв?

За великим рахунком ніяких. Тобто людина склала теоретичний іспит, очікує на складання практичного іспиту. Таким чином просто збільшили час на отримання водійського посвідчення.

Ваше ставлення до цього нововведення?

Позитивне. Так, звичайно не дуже добре, коли ви складаєте теорію, а умовно через рік ви зможете скласти практику. Я думаю, що це тимчасове явище. Кількість екзаменаторів будуть збільшувати, а терміни між теоретичним і практичним іспитами зменшуватимуть.

Як це питання організовано у країнах ЄС?

Саме таким чином. Тобто спочатку ви приходите складати теорію, далі записуєтесь на складання практичної частини. У кожній країні це може бути по-різному, в залежності від навантаження. Практичний іспит може настати через тиждень, два або через місяць. Це питання, що не регулюється законодавством. Це реальне питання, яке залежить від завантаженості екзаменаторів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Поліцейський у смартфоні": українці можуть доносити на водіїв-порушників

Відтепер у водійських правах буде позначка про тип коробки передач. Для чого це нововведення?

Вказуватимуть не просто тип коробки передач, а три групи, за якими робитимуть буквенні позначки. Перша група - це заключення лікарів. Наприклад, якщо медики кажуть, що ви можете керувати автомобілем тільки в окулярах або лінзах. При цьому вони вказують причину й те, якими мають бути окуляри або лінзи.

Друга група - це технічні характеристики транспортного засоба. Наприклад, це може стосуватися педалі гальмування і вказана конкретна цифра її тиску. Поки невідомо, хто має контролювати цю групу. Якщо в першому випадку - це однозначно медики, то в цьому випадку неясно.

Третя група - це обмеження, які накладені на водія. Наприклад, коли водій не може керувати автомобілем у темну пору доби. Знову ж не зрозуміло, хто має визначати такі обмеження.

На автоматі їздити легше. В чому практичність такої позначки у водійському посвідченні?

Якщо ви вчились керувати авто з коробкою автомат, то пересісти на механіку буде неправильно. Тобто якщо ви вчились і складали на автоматі, то керувати автомобілем ви також маєте на автоматі. Раніше всі водії, які навчались на механіці, без проблем могли керувати як механікою, так і автоматом.

Яка основна проблема підготовки водіїв у наших автошколах?

У нас проблеми не в автошколах, а в людях. 90 відсотків приходять до автошкіл не за знаннями та навичками водіння, а за посвідченням. Це і є основною проблемою. Крім того, у нашій країні працює повно "сірих" автошкіл, де лише формально надають послуги. Просто кажучи, продають права. Найгірше, що таких в Україні аж сімдесят відсотків. Тобто із 400 тисяч людей, що отримують посвітчення, 280 тисяч вчаться саме в "сірих" автошколах.

З чого треба починати наводити лад в автошколах? Яка тут роль держави?

З боку держави я б менше за все приділяв увагу нашим автошколам. Не важливо хто і як готує, головне - хто і як приймає іспити. Доки в нас не буде такої системи, яка діє в країнах ЄС, то ладу не буде.

У 2020 році на українських дорогах сталося понад 168 тисяч ДТП, з яких близько 26 тисяч - з постраждалими. За цей же період в цілому загинули 3541 особа, в тому числі 168 дітей, 1198 пішоходів і 235 велосипедистів.Традіціонно основними причинами ДТП із загиблими і травмованими залишається перевищення швидкості, порушення правил маневрування, проїзду перехресть, пішохідних переходів і недотримання дистанції. Порівняно з 2019 роком, загальна кількість ДТП зросла майже на 8 тисяч. У 2019 році їх кількість становила 160 тисяч.

Зараз ви читаєте новину «"У нас проблема не в автошколах, а в людях" - автоюрист пояснив нововведення при отриманні водійських посвідчень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі