середа, 14 червня 2017 11:07

Показали розкішний ЗІМ, який існує в єдиному екземплярі
13

Фото: Олена Капнік

На Другому міжнародному фестивалі стилю "РетроФест" показали автомобіль ЗІМ "Фаєтон". Така модель залишилася в одному екземплярі.

"У 1949 році на Горьківському автомобільному заводі почали випускати "Фаєтон". Він був призначений для другого ешелону влади - керівників обкомів чи секретарів комітетів партії. Утім випустили лише 2 екземпляри цієї машини. Спеціальна комісія забракувала випуск нового радянського кабріолета. Вирішили, що у нього слабкий кузов. Крім того, після війни їздити у такому автомобілеві було надзвичайною розкішшю. Тому на заводі знищили обидва екземпляри машини", - розповідає Gazeta.ua колекціонер та власник автомобіля Ігор Лащенко.

Більш ніж за півстоліття унікальний автомобіль відновили за архівними кресленнями. На Горьківському автомобільному заводі ЗІМ "Фаєтон" отримав 42 номер у реєстрі колекційних авто. Українські експерти визнали ЗІМ автентичним. Так автомобіль став єдиний у світі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назад у час олімпійського ведмедика та найсмачнішого "Пломбіру" - у Кам'янці-Подільському відбувся фестиваль ретроавтомобілів

"У автомобілі рідний "зімовський" двигун, запчастини, ковпаки на колесах та радіоприймач. Машина розганяється до 90 кілометрів на годину. Гідромуфта дозволяє автомобілеві плавно рухатися бруківкою чи дорогою з вибоїнами", - каже автомобільний колекціонер.

За відреставрований автомобіль Ігор Лащенко отримав чимало нагород. Серед яких - кубок "Краща реставрація радянського автомобілю" на міжнародному фестивалі "Ретро Мінськ", кубок від керівництва Горьківського автозаводу "За видатні успіхи у реставрації історичних автомобілів ГАЗ", кубок "Найелегантніший автомобіль" на фестивалі OldCarLand.

На фестивалі OldCarLand презентували автомобіль ЗІЛ-115 1978 року випуску. Він став родоначальником останнього в Радянському Союзі сімейства урядових автомобілів. У ЗІЛ-115 їздив керівник Комуністичної партії України Володимир Щербицький.

Зараз ви читаєте новину «Показали розкішний ЗІМ, який існує в єдиному екземплярі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі