вівторок, 09 травня 2017 16:16

Перший київський тролейбус виготовляли на авіаційному заводі
8

Фото: Олена Капнік

МТБ-82 - перший тролейбус, який з'явився у Києві 1947 року. Його показали під час технічного ретрофестивалю OldCarLand.

Машину серійно виробляли з 47-го по 61-й на авіаційному заводі № 82 у містечку Тушино, під Москвою.

"Ця машина тривалий час була єдиною моделлю радянських тролейбусів. Він домінував на вулицях великих міст Радянського Союзу. Київський тролейбус примітний тим, що був розфарбований під "ластівку" - мав жовто-синє розфарбування. В інших містах Союзу було стандартне заводське розфарбування: світлий верх і темний низ", - розповідає Gazeta.ua художник авто-арту Віктор Зінченко.

Оскільки виготовляли МТБ-82 на авіаційному заводі, то до них застосовували технологію літакобудування.

"Машина має рамну конструкцію. Кузов тролейбуса дюралевий - зварений з гнутих профілів та обшитий алюмінієвими листами. Так свого часу збирали літаки. Тому по-суті МТБ-82 мав досить міцну конструкцію", - каже художник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На OldCarLand показали модельний ряд автомобілів "Запорожець"

У Києві тролейбус МТБ-82 їздив до початку 60-х. Потім його замінили на більш потужні чехословацькі машини Škoda 9Tr.

"Київ місто з пагорбами. Не завжди тролейбуси могли витягувати навантаження, адже повна місткість салону - до 86 осіб. Тому тролейбуси часто ламалися і виходили з ладу. Коли розпочалася ера чехословацьких машин, частка тролейбусів МТБ почала зменшуватися", - розповідає Віктор Зінченко.

Автобус ЗІС-8 відомий за фільмом "Місце зустрічі змінити не можна". На ньому їздили герої стрічки Жеглов і Шарапов. Цей радянський автобус випускали на на Московському автомобільному заводі імені Сталіна. Нині ЗІС-8 - єдиний автобус на території України.

Зараз ви читаєте новину «Перший київський тролейбус виготовляли на авіаційному заводі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі