неділя, 20 травня 2018 12:25

Культові американські автомобілі й дівчата - стартував РетроЗліт
14

ГАЗ М20 "Победа"
Фото: Віктор Фоменко
Jaguar
Тюнінгований "Москвич"
Citroen 2CV
Izetta

У Харкові показали близько двохсот ретро- автомобілів. Техніку виставили на майданчиках в Арт-заводі "Механіка"

Вперше захід подібного роду проходить під дахом. Відвідувачів чекають десятки автомобілів, мотоциклів, моторолерів та велосипедів минулого століття. Серед унікальних екземплярів ретро-зльоту - Lincoln Continental Cabrio, Chevrolet Bel Air Hardtop Sport Coupe, Opel Rekord і Rolls-Royce Phantom II.

Тематика цьогорічного ХАРЗу — пін-ап. На думку організаторів, це не тільки картинки з дівчатами у легковажних позах, але й епоха повоєнних автомобілів. Останні часто ставали "героями" малюнків і плакатів, а ті в свою чергу стали классикою.

"Коли машина на дорозі одна, то чогось не вистачає, - каже один з співорганізаторів зльоту Дмитро Харченко. - Ні водій, ні полісмен не прикрашає машину. Це може зробити тільки красива дівчина ".

"Починаючи з епохи пін-ап машини починають більше продаватися і змінюються зовні. - продовжує тему його колега Олег Федоренков, якого знають як дядю Фару. – Початок 1950- х - це предкосмічна ера. Люди чекали неймовірного, і ці очікування відбилися в першу чергу в найзрозумілішому - автомобільному дизайні".

На РетроЗліт привезли Jaguar E-Type. Італійський конструктор Енцо Феррарі називав його "найкрасивішою машиною в історії", а американський журнал Sports Car International — найкращим спорткаром 1960-х.

"Це — автомобіль-мрія, легенда. У 50-60-ті це була машина найвищого класу. Довгий капот, короткий багажник. При цьому — традиційна компоновка, рядні двигуни. Шалено стильний спорткар", - каже Дмитро Харченко.

Одна з родзинок заходу в Харкові - німецький автомобіль Lloyd Arabella. Цей народний автомобіль у 1950-х програв цінову гонку Volkswagen і став однією з причин банкрутства виробника Borgward Group. Авто було популярним у Сполучених Штатах. Заможні американці дарували його дочкам і дружинам. "Він маленький і непримітний. Якщо придивитися, надзвичайно привабливий та оригінальний. Наприклад, незважаючи на повітряне охолодження, у нього двигун попереду. І ще й наполовину пластиковий", - розказує Олег Федоренков.

Проте, ретро-зліт - це не тільки старі автомобілі. Відвідувачів чекають лекції про стиль рin-up, а в другий день заходу пройде конкурс елеганції "Костюм епохи". Власники машин продемонструють образи з епохи їхнього авто. Оцінюватиме костюми дизайнер Костянтин Пономарьов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Море хрому і величезні крила - на фестивалі OldCarLand показали дивовижний Cadillac De Ville

Також можна познайомитися з військовою технікою від Клубу військово-технічної історії "Шерман" історичного факультету ХНПУ імені Сковороди і завітати до комп'ютерного музею з обчислювальними машинами та ігровими приставками.

Для дітей організатори придумали конкурс "Малюємо майбутнє". Для цього був придбаний справжній автомобіль. Професійні художники нанесли контури майбутнього малюнка. Тепер діти працюють над деталями.

27 квітня - 1 травня пройшов найбільший технічний фестиваль України OldCarLand. Під відкритим небом презентували тисячу одиниць різної техніки. Легковики, вантажівки, мотоцикли й велосипеди виставили серед бойових і цивільних літаків. Представлені експонати привезли з різних регіонів України, Білорусі, Естонії, Латвії, Литви і Польщі.

Зараз ви читаєте новину «Культові американські автомобілі й дівчата - стартував РетроЗліт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі