вівторок, 05 лютого 2019 14:43

"Французький Форд": народився паризький підприємець українського походження
5

5 лютого 1878-го народився французький підприємець Андре Сітроен. 1919-го заснував автомобілебудівну компанію Citro"n.

Француз відомий як людина, яка полюбляла ризикові та неординарні рішення. Він першим дозволив звичайним громадянам брати авто у борг. Крім того, сам майже завжди був боржником. Іноді він ставив у рулетку весь свій статок. Приміром, якось виграв у рулетку і подарував за це круп'є новий автомобіль. А якось програв у казино 13 млн франків.

Gazeta.ua підготувала добірку цікавих фактів з життя французького підприємця.

1. Андре Сітроен має українське коріння

Батько Андре походив із багатого єврейського роду Цитрон. Леві Бернар Сітроен народився і виріс в Одесі. У місті познайомився зі своєю дружиною - дочкою варшавського ювеліра Марі Кляйна. Після весілля сім'я переїхала в Амстердам, а потім - у Париж.

Автор: Drive2
  Батько підприємця народився і виріс в Одесі.
Батько підприємця народився і виріс в Одесі.

У французькій столиці у подружжя народилася п'ята дитина - Андре Гюстав.

2. Андре Сітроена називають "французьким Фордом"

Перший автомобіль компанії - Citroёn A випустили у травні 1919-го. На нього вперше у Європі встановили електричний стартер і світло. За півроку з конвеєра зійшло 2,5 тис. машин. Згодом підприємець зумів вдосконалити роботу і за день випускав сотню авто. Тоді як його конкуренти - по 100 в рік.

Автор: all-oldtimers.com
  Citroёn A випустили у травні 1919-го.
Citroёn A випустили у травні 1919-го.

Так, компанія Citroёn стала першим масовим виробником на європейському ринку.

3. Андре Сітроен створив мережу фірмових сервісних станцій

Citroёn A користувався популярністю у жителів Франції. Порівняно з іншими моделями він був доступним. Попри це автомобіль часто ламався. Саме тому підприємець вирішив створити першу у Європі мережу фірмових сервісних станцій. Власникам автомобілів також видавали інструкцію з ремонту авто.

Автор: Dyler
  За рік до смерті Андре Сітроена, у 1934 році, компанія за борги відходить свому найбільшому кредитору - компанії Michelin.
За рік до смерті Андре Сітроена, у 1934 році, компанія за борги відходить свому найбільшому кредитору - компанії Michelin.

4. Андре Сітроен був креативним рекламщиком

Підприємець вважав, що найкраща реклама будь-якого товару, це наочна демонстрація. Його автомобілі брали участь у пересувних виставках, пробігах. Під час таких заходів публіці розповідали про машини, влаштовували різні вікторини і акції. Від 3% до 15% відвідувачів цих пересувних виставок додому їхали на власних авто.

Автор: wikipedia.org
  Найвідоміша реклама Сітроена - це напис назви автомобільної марки на Ейфелевій вежі.
Найвідоміша реклама Сітроена - це напис назви автомобільної марки на Ейфелевій вежі.

1929-го від побудував шестиповерховий автосалон. Фасад будівлі був зі скла. Завдяки такому рішенню вже з вулиці було видно представлені автомобілі. Найоригінальніша реклама, яку вигадав француз, піар марки Citroёn на Ейфелевій вежі. Білбордом компанії споруда була з 1925 по 1934 роки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Досі складають вручну - народився співзасновник Rolls-Royce

5. Андре Сітроен виготовляв дитячі педальні авто

Завод на набережній Жавель збирав дитячі педальні автомобілі. Вони повторювали в мініатюрі "дорослі" моделі.

Автор: avto-vip.com
  У 20-х роках минулого століття іграшкові копії своїх автомобілів випускали Citroen і Bugatti.
У 20-х роках минулого століття іграшкові копії своїх автомобілів випускали Citroen і Bugatti.

Крім того, виготовляли дорожні знаки і покажчики з емблемою бренду у вигляді зубів шестерні.

Марку автомобілів Citroen вже 93 роки символізує двійний шеврон. Історія цієї емблеми почалася ще до того, як Андре Сітроен почав будувати автомобілі.Творець марки Андре Сітроен запатентував шевронні шестерні подвійного зачеплення у 1905 році. Шевронне колесо - шестерня з V-подібними зубцями. Така будова зубців вирішує проблему осьової сили. Тому при використанні винаходу Сітроена не потрібно встановлювати вали на опорні підшипники.

Зараз ви читаєте новину «"Французький Форд": народився паризький підприємець українського походження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі