понеділок, 05 серпня 2019 15:30

Електрокари тепер будуть за копійки? У світі впали ціни на важливий батарейний елемент

Електрокари тепер будуть за копійки? У світі впали ціни на важливий батарейний елемент
У Світі впали ціни на літій. Фото: bmwblog.com

У світі на 30% знизилася вартість ключової сировини для виробництва акумуляторів для електрокарів – літію.

За 2015-2018 роки ціни на цей м'який сріблясто-білий метал зросли майже втричі. Причиною для подорожчання сировини став її дефіцит на світовому ринку і одночасно зліт інтересу до електрокарів у світі. За цей період світовий автопарк машин на електриці досяг позначки в п'ять мільйонів.

Але у 2019 році пропозиція зросла, оскільки безліч компаній відкрили заводи з видобутку літію і виробництву акумуляторів. Тільки в Австралії з'явилося шість підприємств з 2017 року.

Водночас за останній рік на головному світовому авторинку – Китаї, вперше за кілька десятиліть був зафіксований спад продажів машин. Як наслідок, автогіганти вгамували свої амбіції і стали обережніше інвестувати кошти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Audi предаставила спрощену версію e-tron

Частка електрокарів серед загальних продажів машин у Китаї за перші шість місяців 2019 року зросла приблизно на 90%. І все ж цей показник на наполовину менший від суттєвого зростання 2017-2018 років.

Виробництво літію в Австралії, провідному світовому виробнику, ймовірно, зросте приблизно на 23% протягом наступних двох років.

Між тим, літієві бізнесмени мають проблему: світові потужності, які можуть переробляти руду в літієві матеріали, не досить розвинені. Введення в експлуатацію нових заводів сповільнюється через надто агресивні темпи виробництва і бюрократичну специфіку різних країн.

Все це загалом призвело до того, що виробники акумуляторів і добувачі літію були змушені спустити ціни на свій товар. Як наслідок головний "інгредієнт" для виробництва електрокарів впав в ціні на 30%.

Низка автовиробників готується нарощувати виробництво електромобілів. Невідомо, що буде з ціною на літій, якщо попит на нього виросте ще.

Зараз непросто й твердо спрогнозувати, чи подешевшають від цього електрокари.

Про це повідомили на tsn.ua.

Зараз ви читаєте новину «Електрокари тепер будуть за копійки? У світі впали ціни на важливий батарейний елемент». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі