понеділок, 06 лютого 2017 17:59

"Духові екстазу" Rolls-Royce виповнилось 106 років: як це було

Капоти одних із найрозкішніших автомобілів Rolls-Royce прикрашає фігура богині Ніки вже 106 років. Культову емблему визнали найкрасивішим талісманом у світі.

6 лютого 1911 року емблема отримала офіційний статус. Вона зветься "Дух екстазу".

Фігурку створив скульптор і дизайнер Чарлі Сайкс на замовлення лорда Джона Волтера Едварда Скота-Монтегю, видавця тижневика "Car Іllustrated", а також автора першого підручника водіння.

Він володів одним з перших в країні автомобілів і хотів виділити свій автомобіль на кшталт корабля, на носовій частині якого встановлювали різні фігури.

За задумом лорда, емблема мала символізувати "розумну красу, грацію і дух, в якому немає фривольності або вульгарності".

Моделлю для скульптури жінки у плащі, який розлітається, стала коханка британця - його особиста секретарка Елеанор Веласко Торнтон. Емблема мала цікаву деталь - жінка притискала палець до губ, символізуючи таємницю чи інтригу. Це був натяк на роман лорда з Елеанор.

 

З 1923 року "Дух екстазу" прикрашав усі моделі марки Rolls-Royce.

Спочатку офіційна назва емблеми була "Уособлення швидкості", але пізніше Сайкс продав свої авторські права компанії Rolls-Royce, і її перейменували у " Дух екстазу", або "Дух Натхнення".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 30 січня почали виробляти Mazda: цікаві факти

Серед автолюбителів емблему називають "Срібної леді" або "Еллі в нічній сорочці".

У 1915 році Елеонора Торнтон затонула під час аварії лайнера "Персія" в Середземному морі. Її роман з лордом Монтегю тривав 13 років.

Ніка змінювала форму. У 1934 році почали виробляти фігурку, де жінка стояла на колінах. Це було з міркувань безпеки - Ніка у позі стоячи заважала водієві стежити за дорогою. Але пізніше знову повернулись до старого варіанту.

 

Емблему виготовляли з різних сплавів: міді, цинку і нікелю.

Зараз її роблять з бронзи і хромованої нержавіючої сталі і полірують порошком із подрібнених кісточок черешні. За бажанням клієнта "Дух екстазу" можуть зробити із срібла і золота.

Статуетки виробляють на заводі Polycast Limited у британському місті Саутгемптон, окремо від автомобілів. Вартість богині - $5 000.

"Духа екстазу" обладнали спеціальним пружинним механізмом, який рятує дорогу емблему від викрадення і пошкодження. При найменшому контакті фігурка "ховається" в недра капота. Управляти рухом фігурки можна із салону, натиснувши там відповідну кнопку.

Зараз ви читаєте новину «"Духові екстазу" Rolls-Royce виповнилось 106 років: як це було». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі