середа, 04 грудня 2019 16:40

Автоексперт пояснив, чому система автофіксації - застаріла

Автоексперт пояснив, чому система автофіксації - застаріла
У Києві закупили 20 систем автофіксації Фото: УНІАН

В Україні почали вводити автоматичну фіксацію порушень правил дорожнього руху. Перші системи встановлять в Києві, до кінця 2019 року. Відеокамери працюватимуть в тестовому режимі. Порушникам лише надсилатимуть повідомлення про недотримання правил на пошту. Штрафувати водіїв планують з 1 січня 2020 року.

"В Україні є два типи камер, які знаходяться на дорогах. Перші - камери спостереження. Вони можуть фіксувати швидкість автомобілів. Однак минулоріч в Україні прийняли нові європейські стандарти фіксації порушень. Ці камери таким вимогам не відповідають, тому підходять лише для перегляду ситуацій на дорогах, - каже експерт в питаннях законодавчого забезпечення безпеки дорожнього руху, правозахисник Володимир Караваєв. - Другі - вже сертифіковані, проте лише для вимірювання швидкості. Але існують й інші види правопорушень - проїзд на червоне світло, рух смугою громадського транспорту чи виїзд на тротуар. Однак наразі немає жодної камери, яка б дозволила штрафувати за всі вищезазначені порушення".

Для установки систем автофіксації в найбільш аварійно-небезпечних місцях на українських дорогах знадобиться дві тис. відеокамер, підрахували у Національній поліції. Зараз для Києва закупили 20 таких систем. Вартість кожної - один млн грн. З них п'ять змонтовано і одна сертифікована. Всі інші знаходяться в роботі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки нових автомобілів купили українці в листопаді

"Ці камери працюють якісно. Вони показують усі автомобілі і фіксують реальні порушення. Проте до тих пір, поки вони не сертифіковані, водіям не мають права виписувати штрафи, - додає Караваєв. - Навряд система автофіксації замінить пристрої для вимірювання швидкості TruCam. Україна дещо відстала із впровадженням системи автофіксації. Вона була надзвичайно ефективною у тому числі і в Європейських країнах на початку 2000-х років. Зараз будь-хто із доступом до інтернету може глянути, де такі камери розташовують. Тому більшість держав починають вводити мобільні прилади для фіксації. І це не лише ті, що поліцейські тримають у руках".

Останнім часом набирають популярності так звані "черепашки". В причепах, які розвозять дорожні служби і ставлять біля доріг, знаходяться прилади для автоматичної фіксації, які зверху закривають броньованим ковпаком. Своїм зовнішнім виглядом вони нагадують черепах. Всі зафіксовані ними дані одразу ж надходять поліції. Їх можуть ставити будь-яке де. Тому водій ніколи не знає наперед, в якому місці йому потрібно скинути швидкість, щоб не отримати штраф.

В Україні ще в 2015 році ввели зміни до Кодексу про адміністративні порушення, що передбачають накладення штрафів в автоматичному режимі за порушення ПДР.

Зараз ви читаєте новину «Автоексперт пояснив, чому система автофіксації - застаріла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі