понеділок, 20 березня 2017 20:20

5 фактів про автомобіль "Нива"
5

"Нива"
Фото: segodnya.ua
"Нива"
"Нива"
"Нива"
"Нива"

Сьогодні, 20 березня, помер Петро Прус автомобільний конструктор і творець позашляховика "Нива". На момент смерті йому було 75 років.Gazeta.ua зібрала 5 фактів про авто "Нива".

1. "Нива" стала першим радянським всюдиходом, який за комфортом був подібний до легковика. В оздобленні й шумоізоляції салону використовували деталі із "Жигулів". На відміну від УАЗів і ЛуАЗів, панель приладів була обшита пластиком. Автомобіль добре почувався на трасі, міг підтримувати постійну й комфортну швидкість для водія понад 110 км/год.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як мінівени проходять краш-тести: 10 сімейних фургонів

2. У 1998 році автомобіль своїм ходом піднявся на Еверест до базового табору, який був розташований на висоті 5200 м. У 1999 році машина піднялась на Тибетському плато в Гімалаях висоту 5726 м над рівнем моря. Англійці намагалися побити його в 1997 році на Ельбрусі, проте їх "Ленд Ровер" сам до рекордної висоти не дійшов і був піднятий на 642 метри тросами.

3. У 1984 році "Нива" взяла участь у раллі "Атлас". Це складна гонка по африканському континенту: 120 стартували автомобілів до фінішу дісталося лише 40. "Нива" перемогла у цьому змаганні.

4. "Нива" єдиний радянський автомобіль, який експортували в Японію.

5. "Нива" підкорила Північний полюс — в ході міжнародної парашутної акції в квітні 1998 року. ВАЗ-2131 "Ниву" скинули c парашутом, а після приземлення на лід, її завели і авто успішно подолало заданий маршрут.

Зараз ви читаєте новину «5 фактів про автомобіль "Нива"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі