вівторок, 07 травня 2024 10:54

Сьогодні буде інавгурація Путіна, після цього російський уряд розпустять

Сьогодні буде інавгурація Путіна, після цього російський уряд розпустять
Володимира Путіна уп'яте оголосять президентом РФ. Фото: Кремлин.рф

У Росії сьогодні пройде п'ята президентська інавгурації Володимира Путіна.

Церемонія відбудеться опівдні у Великому Кремлівському палаці, пишуть росЗМІ.

Уряд Росії після цього піде у відставку.

Путін може бути президентом РФ до 7 травня 2030 року. Після п'ятого президентського терміну він може стати найдовше правлячим главою російської держави після царя Івана Грозного та імператриці Катерини II.

Територію Кремля закриють для відвідувачів, вхід туди буде лише за запрошеннями. На церемонію запросили керівників усіх дипломатичних місій, акредитованих у Москві. Але інавгурацію проігнорувало багато іноземних гостей. Високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель раніше висловився проти участі послів ЄС у цьому заході.

Традиціно інавгурація проходить опівдні. Путін прибуде до Великого Кремлівського палацу. На вході йому відрапортує комендант Кремля, потім він пройде через Георгіївський і Олександрівський зали в Андріївський зал. Там Путін підніметься на трибуну, де присутні голова Конституційного суду та голови обох палат парламенту.

Цього разу на Соборній площі не буде гостей, всі вони перебуватимуть у парадних залах, куди Путін перейде зі свого кабінету, щоб скласти присягу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Європарламент ухвалив резолюцію щодо "виборів Путіна"

Одразу після інавгурації Путін має видати указ про призначення виконувача обов'язків прем'єр-міністра, який відповідно до статті 116 Конституції підписує петицію про відставку кабінету нового глави держави. Російський уряд на чолі з Михайлом Мішустіним піде у відставку у вівторок. За два дні там ймовірно призначать нового прем'єра.

Відставка стосується лише прем'єр-міністра, його заступників та федеральних міністрів. Нинішній уряд складається з 10 віцепрем'єр-міністрів, у тому числі одного першого і одного керівника апарату уряду, і 20 федеральних міністрів. Керівники федеральних агентств і служб не є членами уряду

Потім президент повинен доручити членам "звільненого" Уряду виконувати свої обов'язки до формування нового Кабінету. Після цього очікується, що Путін подасть до Держдуми кандидатуру нового прем'єр-міністра. Так було у 2008, 2012 та 2018 роках.

Не пізніше ніж через тиждень після затвердження новий прем'єр вносить президенту пропозиції щодо структури федеральних органів виконавчої влади. Також він висуває кандидатів у президенти на посади заступників.

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, в якій закликала визнати нелегітимність Володимира Путіна як президента Російської Федерації.

Документ нагадує, що Путін перебуває при владі безперервно з 2000 року, а поправки до конституції РФ, прийняті в липні 2020 року і визнані нелегітимними Венеціанською комісією та Асамблеєю, дозволяють йому залишатися на посаді до 2036 року.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні буде інавгурація Путіна, після цього російський уряд розпустять». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі