пʼятниця, 17 травня 2024 10:19

Активізувався небезпечний вулкан Ібу - відео

Активізувався небезпечний вулкан Ібу - відео
Ібу - вулкан висотою 1325 м на північно-західному узбережжі острова Хальмахера, Індонезія. Вершина зрізана і містить кратери. Фото: eastnews.ua

В Індонезії активізувався небезпечний вулкан Ібу.

Країна готується до виверження, повідомляє The Watchers.

"Рівень небезпеки вулкана підвищено до найвищого і вже підготовлено евакуаційні центри. 8 травня з'явилися перші ознаки вулканічної активності. Потім їхня сила зростала. 16 травня стався сплеск активності і фахівці підвищили рівень тривоги до найвищого", - сказано в повідомленні.

У районі вулкана відбуваються глибокі та інтенсивні дрібні землетруси, що вказує на міграцію магми на менші глибини.

Стовп попелу і диму досяг висоти у 5 тис. м від вершинного кратера, а розпечені викиди лави поширилися в радіусі 1,5 км.

"Результати візуального та інструментального моніторингу показують значні ознаки підвищення активності з середини квітня поточного року. Людей просять не наближатися до вулкана ближче, ніж на 7 кілометрів, зберігати пильність і дотримуватися вказівок місцевої влади. У разі пеплопаду жителям рекомендували використовувати маски та окуляри для захисту", - зазначає видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали потужне виверження вулкана Ібу

Місцева влада вже підготувала евакуаційні намети, хоча наказ про евакуацію поки що не віддали.

Ібу - вулкан висотою 1325 м на північно-західному узбережжі острова Хальмахера, Індонезія. Вершина зрізана і містить кратери.

Вулкан Ібу проявляє високу активність: цьогоріч відбулося понад 80 вивержень, а торік їх було зареєстровано понад 21 тис., тобто у середньому близько 58 на день.

Перше зареєстроване виверження вулкана відбулося 1911 року, а активність відновилася в грудні 1998 року з утворенням лавового купола, що призвело до безперервних вибухових викидів попелу.

Нещодавні виверження на вулкані Ібу є найсильнішими з травня 2020-го, коли стовп попелу досяг висоти 13,7 км над рівнем моря.

У вересні на Великому острові Гавайських островів почав вивергатися вулкан Кілауеа. Це виверження вже третє у цьому році.

Кілауеа розташований у закритій зоні національного парку Гавайських вулканів, є одним із найактивніших вулканів у світі. У 2019 році низка землетрусів і потужне виверження вулкана призвели до руйнування сотень будинків і підприємств.

Зараз ви читаєте новину «Активізувався небезпечний вулкан Ібу - відео». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі