пʼятниця, 23 лютого 2024 01:42

Спецтема: Війна Росії проти України

Скільки цивільних українців загинули за два роки повномасштабної війни. В ООН назвали цифри

Скільки цивільних українців загинули за два роки повномасштабної війни. В ООН назвали цифри
В Україні загинули щонайменше 10 582 цивільних за два роки війни з Росією. Фото: Укрінформ

В Україні за два роки повномасштабного вторгнення Росії загинули щонайменше 10 582 цивільних людей, ще 19 875 були поранені. Зокрема, 587 загиблих і 1298 поранених - це діти.

Реальна кількість жертв серед цивільного населення значно вища, бо багато випадків залишаються досі непідтвердженими. Про це повідомила ООН у своєму звіті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія вбиває українців ракетами з КНДР - СБУ

Серед дорослих найбільше постраждали чоловіки, на яких припадає 60 відсотків

В ООН підкреслили, що цифри втрат серед цивільних були особливо великими у перші кілька місяців повномасштабної війни: щомісяця гинули та отримували поранення тисячі людей.

У 2023 році в середньому за місяць загинули 163 мирних жителів, 547 були поранені.

Більшість втрат серед цивільних осіб (91%) була спричинена зброєю вибухової дії з широкою зоною ураження. Міни та вибухонебезпечні залишки війни (ВЗВ) призвели до 3,7% втрат, а решта смертельних випадків була спричинена іншими типами зброї та інцидентів.

"Збройний напад Росії на Україну, який скоро триватиме вже третій рік і якому не видно кінця, продовжує спричиняти серйозні й масові порушення прав людини, знищуючи життя і засоби для існування", - зазначив верховний комісар ООН із прав людини Фолькер Тюрк.

За приблизними підрахунками української влади, тільки в Маріуполі за перші три місяці повномасштабної війни загинули щонайменше 22 тисячі людей.

Росія майже щоночі атакує цивільні міста та села України. Внаслідок таких атак страждають пересічні українці.

У ніч на 23 лютого росіяни вчергове запустили ракети та дрони по території України. Є постраждалі серед населення.

Зараз ви читаєте новину «Скільки цивільних українців загинули за два роки повномасштабної війни. В ООН назвали цифри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі