середа, 11 липня 2012 09:57

Туристи замість Криму їдуть на Азовське море

Мешканці Криму скаржаться, що цього року туристів у них поменшало на 70%.

"Моя сестра була у Криму, в Євпаторії. – розказує уманчанка Олена Григоренко. – Казала, що ціни там шалені – і на житло, і на продукти. Дуже брудно кругом, перебої з водою. Іноземці дістають. Її сусіда, котрий мешкав у сусідньому будиночку взагалі якісь татари увечері побили".

Олена з чоловіком та донькою щороку намагаються бувати на морі.

"Вирішили поїхати в Запорізьку область, до Азовського моря, – каже жінка. – Три залізничні квитки до Мелітополя коштували нам по 100 гривень кожний. Від Мелітополя дісталися до містечка Приморськ – віддали ще по 40 гривень з людини. Так що дорога – обійшлася нам по 140 гривень з людини".

Приморськ – невеличке містечко на узбережжі Азовського моря. Там мешкає близько 20 тисяч місцевих. Містечко депресивне, роботи немає – місцеві дуже охоче беруть квартирантів у сезон.

"Ми зняли одну кімнату у господині-болгарки, – розказує Олена. – Кімната невеличка, має два розкладних дивани. Чоловік спав на одному, а ми з дитиною на іншому. За кімнату платили 50 гривень на добу. Господиня, доки в хаті жили квартиранти перебралася спати у літню кухню, на тапчан".

Жінка розповідає, що пляжем була приємно вражена.

"Пляж пісчаний, – каже Олена. – Людей небагато. Все зробили дуже цивілізовано. На пляжі є й дитячий майданчик, й душові, й роздягальні, й туалети. Зробили спортивний майданчик. Прямо на пляжі – ряд кіосків. Ціни – такі самі, як і в Умані. Пляшка холодного пива – 7 гривень, хот-дог – 9 гривень, морозиво – від 3 гривень".

У самому місті, на ринку та в магазинах ціни також не піднімають у туристичний сезон.

"Так цікаво – все містечко скупляється у двох магазинах. Один продуктовий – супермаркет АТБ, ціни там такі самі, як і у нас. А одяг та взуття більшість купляють у магазині "Конфіскат" - туди щотижня завозять конфісковані товари. Приморці їх прямо розмітають. Ми також утрапили туди, вистоявши чергу. Чоловікові взяли пристойні шкіряні туфлі за 120 гривень та матерчаті сандалі за 40 гривень. Я взяла собі туніку – за 60 гривень. У нас в Умані точно така сама була за 120 гривень".

Жінка каже, що на 1500 гривень за тиждень відпочили усією родиною.

"Можна їздити за таких умов, – розказує Олена. – Бо минулого року були під Одесою, тільки одна путівка коштує мінімум 1300 гривень. Ціни на все підвищують страшенно. Доходило до того, що пляшка пива коштувала 20 гривень для відпочивальників. Хіба туди їхати хочеться? Знайомий з Криму скаржився, що зробив євроремонти в будинку, чекав туристів, а їх усього четверо було з середини травня. Я промовчала. А хотілося сказати, що люди не хочуть уже переплачувати за євроремонти і перекупникам віддавати кровно зароблені гроші. Часи вже не ті пішли. Зараз кожна копійка на рахунку у більшості людей. Більшість моїх знайомих кажуть, що якщо їдуть на море, то головна ціль – це море. Ну і аби дах був над головою, і щось у шлунок укинути. Приїхали з моря, розповіли про свій відпочинок друзям та знайомим, хто ще тільки збирається на море. Більшість також хоче поїхати не на Чорне море чи Крим, а десь у спокійніші місця".

Зараз ви читаєте новину «Туристи замість Криму їдуть на Азовське море». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі