вівторок, 17 грудня 2019 14:40

Почнуть карати чиновників, які відмовились спілкуватись українською

Почнуть карати чиновників, які відмовились спілкуватись українською
Українською мовою зобов'язані користуватися всі працівники державних служб та органів, місцевого самоврядування, депутати, прокурори, судді, нотаріуси Фото: porady.org.ua

Мовний закон передбачає штрафи для чиновників, які публічно відмовились спілкуватися українською. Посадовець зобов'язаний виступати або давати коментарі державною мовою.

"Якщо ця норма закону порушується, то на чиновника можна поскаржитись. Ми будемо розглядати скаргу і проводити роз'яснювальну бесіду. Якщо не допоможе - випишемо штраф. Максимальний штраф - 11 900 гривень", - розповіла Укрінформу Уповноважена з питань захисту державної мови Тетяна Монахова.

Аналітичний відділ омбудсмена буде відстежувати таких діячів і займатиметься ними.

"Але система адміністративної відповідальності за порушення закону відтермінована. Ми повинні створити умови для того, щоб люди захотіли вивчити українську мову і знайшли, де її можна вивчити. Треба створити всі передумови для вивчення державної мови, щоб до штрафів справа не дійшла", - сказала Монахова.

Вона вважає, що мають бути організовані безкоштовні курси з вивчення державної мови у тих містах України, де їх іще немає. Люди, які поставили собі завдання вивчити мову, повинні отримати від держави допомогу.

"Тому, щойно буде створено секретаріат і налагоджено весь механізм роботи, почнеться наша спільна праця у цьому напрямі з Міністерством освіти і науки України. Курси з вивчення української мови вже діють у багатьох містах, але це має бути більш системно і доступно", - повідомила омбудсмен.

Сподівається створити всі необхідні передумови, щоб штрафувати нікого не довелося.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський відрубав Путіну на претензію щодо російської в Україні

Для популяризації української мови планують показувати зразки якісного контенту, робити освітні акції.

"Молодь любить флешмоби, любить якісну соціальну рекламу, зроблену вишукано, з гумором, зі смаком. Дивіться, з кінотеатру виходять дітлахи – вони подивилися іноземний диснеївський мультик, але класно дубльований українською мовою – вони сміються і повторюють слівця та фрази з цього мультфільму. І навіть російськомовні дітки у своєму мовленні починають поступово їх вживати. Тобто має бути якісний український кінематограф, а якщо це не власна кінопродукція, то має бути якісне дублювання", - вважає Монахова.

Уповноважена із захисту державної мови Тетяна Монахова зможе повноцінно виконувати свої обов'язки влітку. Одним із перших завдань назвала узгодження рекомендацій Венеціанської комісії щодо мовного закону.

Зараз ви читаєте новину «Почнуть карати чиновників, які відмовились спілкуватись українською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі