вівторок, 30 квітня 2024 15:00

Внутрішня агресія у Росії. Путін зробив ще один крок до прірви

Внутрішня агресія у Росії. Путін зробив ще один крок до прірви
gettyimages.com

У Росії чергова кривава подія - невідомі обстріляли поліцейський пост. За місяць це вже третій резонансний напад на тамтешніх правоохоронців. Причини цих атак можуть бути прямою загрозою режиму Путіна. Чому - з'ясовувала Gazeta.ua.

Взяли і розстріляли

У ніч на понеділок, 29 квітня, поліцейський пост на одній з доріг поблизу населеного пункту Мара-Аяг'и що у Карачаєво-Черкеській республіці, атакувати п'ятеро невідомих. Під'їхали на автомобілі, кинули вибухівку та застосували вогнепальну зброю. Поліцейські відкрили вогонь у відповідь. Від вибуху та перестрілки загинуло двоє патрульних, троє отримали поранення.
Це не перші сутички з поліцейськими. 14 квітня на КПП на кордоні між Чечнею і Дагестаном патрульні затримали міністра з надзвичайних ситуацій Чечні Аліхана Цакаєва, але "кадировці" змогли силою відбити посадовця.
Рамзан Кадиров, глава Чечні, назвав спробу силового затримання Цакаєва провокацією. Федеральні правоохоронні структури провели перевірку та заявили, що Цакаєв погрожував поліцейським і поводився неадекватно, одного з поліцейських жорстоко побив. У сутичці з "кадировцями" постраждало кілька працівників поліції. Але, що дивно – досі там не можуть визначити кому слід затримати міністра, адже чеченські копи склали на нього протокол за порушення ПДД, а дагестанські кивають на федеральну поліцію.

Помста за "своїх"?

Регіональний та відомчий чинники у цих історіях, схоже, не є випадковими. Зокрема, у першій половині квітня структури російської Федеральної служби безпеки (ФСБ) за наслідками теракту у "Крокусі" провели низку спецоперацій з ліквідації бойовиків та звітували про знищення або затримання кількох їхніх ватажків у Каспійську, Карабулаху та Нальчику.
Під час атаки на пост ДПС у Карачаєво-Черкесії загинули двоє співробітників Управління внутрішніх справ МВД по Курганській області. Простіше кажучи, ліквідовано росіян-федералів, які були прикомандировані до цього поста ДПС. Більше того, як з'ясовується, загиблі поліцейські були із Зауралля. Щоправда, і нападники були вбиті. Принаймні, згідно з офіційними повідомленнями.
А от нападнику на двох поліцейських у Підмосков'ї 7 квітня вдалося втекти, один з правоохоронців загинув.

Кулі над скронями

22 квітня у тій же Карачаєво-Черкесії невідомі обстріляли двох поліцейських патрульної служби, які згодом померли від ран. Показово, що атака здійснена місцевими вдень на ринку, нападникам вдалося втекти.
Ці напади на правоохоронців мають спільні ознаки: раптовість і зухвалість, вогонь на знищення. Тому можна зробити висновок, що вони ретельно готувалися. Як, до слова, і теракт у "Крокусі", який став доволі болючим для російської влади та для Путіна особисто. Гинуть, переважно, не місцеві поліцейські. Небезпечними стають пости на дорогах. Коріння цих перестрілок може сягати куди глибше поширюваної версії відплати злочинців правоохоронцям.
Варто звернути увагу й на іншу подію, яка сталася приблизно у цей же час - арешт заступника міністра оборони РФ Тимура Іванова. Подія гучна, оскільки Іванов – давній соратник міністра Сергія Шойгу. Обидва, як стверджує російська політична аналітикиня Ольга Курносова, належать до так званого клану Ковальчука.

За великі гроші

Юрій Ковальчук знайомий із Володимиром Путіним ще за часів його віце-мерства у Санкт-Петербурзі. Нині він володіє банком "Россия", вважається "гаманцем Путіна", а також курує всю російську пропаганду. В експертних колах вважають, що Ковальчук є активним прибічником війни Росії на території України. Зауважмо, що після рішення Конгресу США про допомогу нашій країні, прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков занепокоївся про долю статків Юрія Ковальчука, які оцінюються у 3 мільярди доларів. І є припущення, що це лише видима частина справжнього багатства.

Удар по Іванову і Шойгу може означати незадоволення Ковальчука, або, скоріш, самого Путіна результатами роботи своїх людей

Сергй Шойгу, як і Тимур Іванов, є людьми Ковальчука. До слова, серед таких є і куратор тимчасово окупованих територій України, екс-прем'єр Сергій Кірієнко. Удар по Іванову і Шойгу може означати незадоволення Ковальчука, або, скоріш, самого Путіна результатами роботи своїх людей, у тому числі, на тимчасово окупованих територіях. Але чому від обстрілів потерпають поліцейські?

Ділять-ділять, не поділять

Атаки на них показові. Вже відомо, що місцева влада Курганської області виділить по 1 мільйону рублів сім'ям загиблих поліцейських. Гасити горе і незадоволення грошима - звична практика чинної російської влади.
Однак цього разу справа не стільки у грошах, скільки у впливі. Зокрема, показово, що розстріли правоохоронців відбуваються на Кавказі. Це традиційно проблемний для російської влади конгломерат суб'єктів федерації. Цікаво, що після гучного інциденту з Аліханом Цакаєвим, котрий є однокласником Рамзана Кадирова, федеральні структури МВС самоусунулися від цієї справи. Натомість син Рамзана Адам був призначений куратором університету спецназу імені Путіна, який розташований на території Чечні. Адамові Кадирову 16 років. Це призначення, вважають експерти, є першою заявкою на наступництво президентської посади у Чечні. Ця республіка, до слова, постійно наводиться як приклад гарної роботи правоохоронців, на відміну від інших республік Кавказу. Домінування Кадирова у регіоні навряд чи підтримується безумовно всіма місцевими ватажками. З іншого боку розгортається боротьба за посади в уряді РФ (чинний іде у відставку), паралельно посилаються сигнали клану Ковальчука.

Скинь "діда" з поїзда

"Скоріш, він (Шойгу) зазіхнув на більше і йому дають це зрозуміти, - вважає Ольга Курносова. - Але чому Путін на це погодився? Може бути інша причина. Крадуть, як і до війни, а жодних результатів не показують".
У такому разі, розстріли на поліцейських постах є своєрідним сигналом від незадоволеного арештами Іванова оточенню Путіна, що Кавказ у будь-який момент може спалахнути. А дві війни Росія точно не витримає.
Утім, є й інша версія. Юрій Ковальчук і Сергій Шойгу могли увійти у конфлікт, особливо з огляду на "пошук винних". Путін нещодавно викликав "на килим" нелегітимного очільника Криму Сергія Аксьонова. Не варто забувати, що Шойгу теж давній соратник Путіна та має прямий вихід на нього. А українські удари по російських НПЗ цілком здатні роздратувати іншу впливову людину в оточенні Путіна, підприємця Геннадія Тимченка, котрий опікується енергетикою та має стабільні зв'язки з Китаєм.
Арешт Іванова лише попереджувальний постріл, вважає Ольга Курносова, а вже лунають постріли у відповідь. Це може означати також і те, що Путін прагне "підвісити" ключові фігури зі свого оточення, а ці "фігури", у свою чергу, можуть вирішити, заради самозбереження, нейтралізувати чинного хазяїна Кремля.
Пригожина прибрали. Але його незадоволення з приводу гламуру у Рубльовці не розвіялось, тому і розпочалися показові арешти, наголосив політолог Володимир Пастухов. Це незадоволення було спрямовано тоді на Шойгу, боротьба триває і нині.

Зараз ви читаєте новину «Внутрішня агресія у Росії. Путін зробив ще один крок до прірви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі