понеділок, 18 березня 2024 19:17

Червоне дерево і басейн на палубі - яхту Медведчука показали зсередини

Червоне дерево і басейн на палубі - яхту Медведчука показали зсередини
Яхту Віктора Медведчука виявили у Хорватії. Фото: РБК

Зсередини показали яхту нардепа-зрадника Віктора Медведчука.

Її арештували навесні 2022-го, а у лютому 2024 року Кабмін погодив Агентству з розшуку та менеджменту активів реалізацію судна, передає ТСН.

Яхту виявили у хорватському місті Трогір на узбережжі Адріатичного моря. Вона стоїть у судноремонтній корабельні, куди не можуть проникнути звичайні люди.

Судно має 92 м завдовжки та 14 м завширшки. Медведчук купив її 2015-го.

Довго не могли довести документально, що яхта належить Медведчукові. Він вніс у свою декларацію за 2019 рік офшорну компанію з назвою Fregata Marine Ltd, на яку і записана ця яхта. Кінцевим бенефіціаром цієї фірми на той момент була дружина нардепа Оксана Марченко. Щоб врятувати яхту від санкцій, її перереєстрували на офшорну компанію Lanelia Holdings LTD із Маршаллових островів.

Навесні 2022-го цю яхту знайшло АРМА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна продасть розкішну яхту Медведчука. Фото шестиповерхового судна

"Була зроблена велика кількість запитів до таких міжнародних організацій, як Star, Carin, Europol, Interpol", – кажуть в АРМА.

Наприкінці лютого українська делегація прибула до Хорватії, щоб оглянути яхту перед продажем. Туди також прибули адвокати Медведчука.

"Супротив був такий наполегливий. І знаєте, такий настирний! Дуже підготовлені адвокати. Готувалися. Ми зі своєї сторони теж не спали і теж готувалися", - розповіла уповноважена особа АРМА.

Тоді адвокати Медведчука забороняли знімати на яхті. Охорона судноремонтної корабельні теж просила видалити всі відео з телефонів.

Яле деякі кадри ТСН зберегла: як хорватський суддя фіксує недопуск української делегації на судно, за всім спостерігає поліція. Згодом приїздить іще й морська поліція. Суддя просить принести сходи, щоб із них можна було піднятися на яхту, на що капітан погрожує, що скине ці сходи в море. Далі суддя заявляє капітану, що за відмову пустити українську робочу групу на яхту на нього чекатиме арешт на 20 діб.

Заступник голови з питань євроінтеграції АРМА Грігол Катамадзе наголошував, що без відеофіксації проведення огляду активу неможливе.

Яхта вміщує 14 гостей та 22 члени екіпажу. На ній увесь час перебуває хорватська команда, яка працювала тут і до арешту судна. Їм платить зарплату Медведчук.

На яхті є ліфти. Частина речей тут закрита простирадлами. Журналістам дозволяють зняти на відео лише одну каюту для гостей. В оздобленні тут використані породи червоного дерева, на стіні виявили репродукція роботи французького художника Поля Гогена. Ванна кімната оздоблена мушлями.

У яхті є басейн на палубі. Це найбільший басейн, який коли-небудь будувала на судні компанія, що створила цю яхту.

"Ми побачили, як працює суд і правосуддя в ЄС - без спецназу, без тиску, але був правовий тиск на ті абсолютно незаконні вимоги, які були з боку адвокатів і капітана судна, і в кінці ми з вами побачили, як спрацював суддя. А коли він зайшов на яхту і побачив цю розкіш – я думаю у нього в голові перевернулося все і він знову відчув, що він зробив правильні кроки два роки тому", - каже Катамадзе.

У вересні 2022 року Медведчука передали росіянам в рамках обміну під час звільнення з російського полону 215 українських захисників.

Торік у січні Верховна Рада позбавила Медведчука мандату.

Зараз ви читаєте новину «Червоне дерево і басейн на палубі - яхту Медведчука показали зсередини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі