вівторок, 16 квітня 2024 00:39

Спецтема: Війна Росії проти України

У Міноборони назвали плюси нового законопроєкту про мобілізацію

У Міноборони назвали плюси нового законопроєкту про мобілізацію
Новий закон про мобілізацію набуде чинності влітку. Фото: Главком

У Міноборони вказали на переваги нового законопроєкту про мобілізацію, який чекає на підпис президента.

Зокрема, у документі вказано, як покращити мобілізацію. Це можна зробити завдяки упорядкуванню обліку військовозобов'язаних, повідомив речник оборонного відомства Дмитро Лазуткін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Закон про демобілізацію розроблять впродовж восьми місяців - Міноборони

"Держава чітко розумітиме, скільки людей можна мобілізувати, скільки осіб заброньовано і скільки має відстрочку", - пояснив він.

Крім того, у законі прописані права та механізми роботи ТЦК, навколо якої часто виникали скандали і спекуляції. Однак зараз, наголосив Лазуткін, все це унормовано.

Важливим є й те, що закон пропонує низку "пільг" для військовослужбовців. Наприклад, це 150 тисяч гривень на придбання автівки, 50 відсотків від першого внеску, якщо людина купує житло в кредит, 100 тисяч гривень після першого року служби.

Також закон передбачає гідну зарплатню для військових, які виведенні з розпорядження командира військової частини через тривале лікування.

Відповідно до нового закону, чоловіки, які отримали після 24 лютого 2022 року 2 або 3 групи інвалідності, повинні повторно пройти ВЛК. За словами Лазуткіна, можна буде викрити, хто справді має поганий стан здоров'я, а хто "придбав" довідку.

Речник Міноборони впевнений, що під час цих перевірок буде знайдено великий мобілізаційний потенціал. Певний відсоток можна буде залучити до війська. Передусім тих, хто справді готовий воювати за свою державу.

Ймовірно, вже влітку новий закон набуде чинності.

Верховна Рада ухвалила в цілому урядовий законопроєкт про мобілізацію, який Кабінет міністрів подавав наприкінці січня. За проголосували 283 народних депутатів.

Разом з тим Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки рекомендував розробити законопроєкт про демобілізацію впродовж восьми місяців.

Зараз ви читаєте новину «У Міноборони назвали плюси нового законопроєкту про мобілізацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі