середа, 30 жовтня 2019 13:37

"Хоче кинути нашу владу, як лохів" - Росія вимагає від України нових газових поступок

"Хоче кинути нашу владу, як лохів" - Росія вимагає від України нових газових поступок
Михайло Гончар: поступатись росіянам зараз, маючи таку сильну позицію, це - злочин. Фото: Збруч

- Україна готова купувати газ у Росії, але лише на вигідних для обох сторін умовах та за конкурентною ціною, - каже міністр енергетики Олексій Оржель, 35 років. -Але це мають вирішувати у двосторонньому форматі Газпром і Нафтогаз. Питання транзиту газу до ЄС не пов'язане з цим.

Щодо міжнародних судів, не можна просто відмінити рішення арбітражів. Найближчим часом будемо проводити консультації, які, можливо, призведуть до якихось рішень.

Про це український урядовець сказав 28 жовтня на брифінгу після газових переговорів з представниками Росії та ЄС.

Там мали говорити про новий транзитний контракт України з російським Газпромом. Чинний уклали 2009-го на 10 років. Його дія завершується 31 грудня. РФ прагне максимально скоротити транзит свого газу через українську територію. Для цього будує "Північний потік-2" — газопровід до Німеччини в обхід України. Київ домагається підписання нового транзитного контракту на 10 років.

Під час попереднього раунду переговорів у вересні Росія погодилася підписувати договори з Україною за європейськими нормами. Але зараз Москва хоче домовитись з Києвом щодо усіх аспектів газового питання. Мова у першу чергу йде про Стокгольмський арбітраж, за рішенням якого Газпром має заплатити Нафтогазу $2,6 млрд. Також міністр енергетики РФ Олександр Новак хоче затвердити постачання газу в Україну з Росії. Ми не купуємо паливо у росіян вже чотири роки - отримуємо його реверсом з Європи.

Інтереси держави не можуть зводитись виключно до комерції. Зараз росіяни знову можуть підсадити нас на газову голку.

Про це в інтервю Gazeta.ua говорить експерт з енергетики Михайло Гончар.

Міністр енергетики України говорить про пошук компромісу щодо Стокгольмського арбітражу. Можемо відмовитись від компенсації?

- Позиція міністра Оржеля - зрадницька. Вона повністю йде у розріз з українськими інтересами. Ми в жодному разі не повинні йти на якісь поступки росіянам стосовно рішення Стокгольмського арбітражу. Але, на жаль, з огляду на заяви представників Зе-команди це може статись. Варто пам'ятати, що контракт підписує Нафтогаз, а не міністр Оржель. З нього потім нічого не спитають. Відповідальність буде нести керівництво Нафтогазу. Сподіваюсь, вони не відмовляться від 2,6 мільярдів доларів, які присуджені рішенням арбітражної інстанції.

Що буде, якщо Нафтогаз погодиться на російські умови?

- Якщо росіяни дійсно зможуть продавити сценарій нульового варіанту - обнулення усіх претензій - буде катастрофа. З Нафтогазом навряд після цього хтось захоче мати справу. Покаже себе як слабкий суб'єкт, що готовий поступатись власними інтересами. Провівши колосальну роботу і вигравши суд, просто відмовиться від компенсації.

Що нам може запропонувати Росія?

- Газпром може нам запропонувати так звані довгострокові варіанти постачання дешевого газу під виглядом компенсації. Мовляв, відшкодують нам збитки не у грошовому еквіваленті, а у натуральному. І росіяни будуть діяти по принципу "чим більше ми купуємо газу, тим більшим буде обсяг транзиту та нижчою його вартість". Це створить ефект спокуси. Ми вже проходили це в історії газових взаємин України та Росії. Нас просто посадили у 2005 році на гачок дешевого палива. Теж саме було і у 2009. Рік був газ дешевий, потім ціна підскакувала у рази. Газпром намагається затягти нас у старий капкан. Це - традиційна російська технологія розводу та кидка. І нова влада у цій ситуації може повести себе як справжні лохи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США пропонують нові санкції проти "Північного потоку-2"

Олексій Оржель також говорить про можливість купляти російський газ для внутрішнього споживання у РФ. Чим це небезпечно?

- Якби Оржель очолював приватну компанію, міг би купляти російський газ, якщо є бажання. Але позиція міністра має бути іншою. Подібними заявами він демонструє відсутність будь-якого патріотизму та професійного підходу. Державна позиція не може зводитись до суто комерційної вигоди. Якби не було війни на Сході, такий підхід був би виправданий. Проте Росія веде проти нас війну і у такій ситуації міністр не може грати на боці ворога. Це - капітуляція. Вона полягає не тільки у відводі військ, а й у секторальних підходах нової влади. Вони нівелюють важливі досягнення попередніх років.

Який транзитний контракт був би прийнятний для нас?

- Корпоративна частина нашої делегації ще на позаминулій зустрічі запропонувала такий формат. Мова йде про компромісне рішення ще на 10 років, але росіяни його ігнорують. Мінімальний обсяг транзиту, який робить газотранспортну систему рентабельною, - 60 млрд кубічних метрів на рік. У ще діючому контракті стоїть цифра у 110 млрд. Проте Газпром жодного разу за всі 10 років не виконав цю норму. Саме тому ми перемогли у Стокгольмському арбітражі. Зараз Нафтогаз пропонує зменшити мінімальний транзит майже у двічі з додатковою опцією перевищувати його на 30 млрд.

Натомість росіяни спочатку хочуть, щоб ми знову почали закуповувати їх газ. І то говорять про продовження чинного контракту ще на пару років, поки не завершать "Північний потік-2". Коли це станеться, Кремль відмовиться від української ГТС, просто використавши її. У Нафтогазі це розуміють і не готові піти на такі умови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нафтогаз зібрався знову позиватися до Газпрому

Які зараз позиції Нафтогазу у протистоянні з Газпромом?

- Зараз маємо досить міцну позицію. Запасли достатньо палива у газосховищах. Провели навчання з розгортання нашої ГТС. Нафтогаз продовжує наступальну стратегію. Готує нові позови прости Газпрому. Тому поступатись росіянам зараз, маючи таку сильну позицію, це - злочин.

Попередні раунди тристоронніх переговорів щодо транзиту газу відбулися 17 липня 2018 року, 21 січня та 19 вересня 2019 року.

Зараз ви читаєте новину «"Хоче кинути нашу владу, як лохів" - Росія вимагає від України нових газових поступок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі